Ринкова орендна плата за "Нитку" перевищує 20 млн дол. на рік

20 серпня 2012, 11:56
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
1047

Україна має запропонувати полігон "Нитка" третім країнам, без посередництва Росії, піднявши орендну плату до світового рівня.

Україна має запропонувати полігон "Нитка" третім країнам, без посередництва Росії, піднявши орендну плату до світового рівня - 20-30 млн доларів на рік. Росія також має отримати доступ до тренувального комплексу, однак на конкурентних засадах. Українська влада повинна, нарешті, навчитися користатися монопольними перевагами України, яка володіє унікальним для пострадянського простору тренувальним комплексом. Уряд України мав намір підвищити плату за оренду для РФ до 2 млн доларів на рік, підписавши сьогодні Протокол з Міноборони РФ, який регламентує зміни у використанні полігону злітно-посадкових систем "Нитка".

Плата в 2 млн доларів на рік за використання "Нитки" – це ганебна традиція торгівлі за безцінь українськими національними інтересами, якій має бути покладено край. Вважаю блефом та неприхованим тиском на Україну заяви представників РФ про будівництво в 2013 році аналогічного російського полігону під Єйськом, після чого, мовляв, українська "Нитка" буде нікому не потрібна.

Той факт, що російські урядовці відмовляються передбачити в новій угоді з Україною допуск фахівців третіх країн на полігон, свідчить про існування у світі потужних конкурентів Росії, зацікавлених у використанні української "Нитки". На мою думку, Україна отримає орендну плату на ринкових засадах лише в тому разі, коли Росія стане не єдиним претендентом, а до використання "Нитки" будуть допущені фахівці третіх країн, - Казахстану, Китаю, Індії, В'єтнаму, Індонезії тощо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.