Молодь української діаспори про ситуацію в Україні

04 вересня 2012, 07:38
Власник сторінки
Голова Батьківщини Молодої
0
1879
Молодь української діаспори про ситуацію в Україні

З 26 серпня по 2 вересня у Львові проходив Форум української молоді діаспори «Львів 2012»

       Форум української молоді діаспори проводиться в Україні вже вдруге. У 2012 році перший в історії незалежної України Форум відбувався у Києві, і був присвячений 20-й річниці незалежності нашої держави.

У цьому році форум зібрав 50 молодіжних лідерів діаспори з 20-ти країн світу: Канади, Росії, США, Польщі, Словаччини, Сербії, Румунії, Чехії, Болгарії, країн Балтії.

        Співорганізатором Форуму вже другий рік поспіль виступив ВГО «Молодий Народний Рух», для якого співпраця з діаспорою, є одним з основних пріоритетів міжнародної діяльності.

        Завершальним етапом Форуму стало написання підсумкової резолюції та проекту статуту Світового конгресу українських молодіжних організацій. У резолюції форуму делегати констатували, що за останній рік з боку української держави не було зроблено жодного кроку для підтримки та розвитку відносин з українською молоддю діаспори.

Учасники постановили домогтися від влади створити та затвердити комплексну програму «Молодь діаспори», розробити інтернет-портал української молоді діаспори, офіційно зареєструвати молодіжні організації діаспори в країнах, де таких не існує. Молодь висловила своє обурення політичним репресіям в Україні, зокрема над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценко. Також у резолюції засуджується політика України щодо мовного питання, згортання євроінтеграційних процесів, тиск на українські громадські організації в Росії.

            Пропоную вашій увазі резолюцію форуму.

 

Резолюція Форуму української молоді діаспори “Львів-2012”

 

Завданням української молоді діаспори є не лише збереження культурної спадщини і ментальності українства для майбутніх поколінь, але й сприяння розвитку зв’язків діаспори і консолідація зусиль молоді закордонного українства задля об’єднання української діаспори в одне ціле, сприяння становленню незалежної, демократичної, правової Української держави.

Учасники Форуму української молоді діаспори “Львів-2012”, проаналізувавши проблеми та здобутки своєї роботи за рік, констатували, що з боку української держави не було зроблено жодного кроку для підтримки та розвитку відносин з українською молоддю діаспори, а зокрема не розроблено комплексну програму по роботі з молоддю діаспори, не створено окремого органу центральної влади по роботі з закордонними українцями, а також не створено відповідного державного фонду для фінансування програм. Натомість діяльність українських молодіжних організацій за кордоном відбувається лише за підтримки Світового Конгресу Українців та діаспорних структур.

Тому учасники ФУМД “Львів-2012” ухвалили наступне:

1. Створити та затвердити Українською державою комплексну програму “Молодь діаспори”, яка б сприяла розвитку молоді закордонного українства.

2. Створити інтернет-портал молоді діаспори.

3. Проводити щорічні форуми, конференції, табори, зустрічі української молоді діаспори тощо. Розвивати співпрацю з українськими державними інституціями та громадськими організаціями, які займаються проблемами української молоді діаспори.

4. Заснувати та зареєструвати молодіжні організації в країнах проживання діаспори, де таких організацій не існує.

Закликаємо Світовий Конгрес Українців, Европейський Конґрес Українців та Українську Всесвітню Координаційну Раду сприяти розвитку молодіжного руху в країнах проживання діаспори.

Форум української молоді діаспори змушений констатувати, що з часу проведення ФУМД “Київ-2011” стан демократії та дотримання прав людини в Україні продовжує погіршуватися. Україна все більше набирає обрисів авторитарної держави. Українською владою розгорнуто політичні репресії, лідери опозиції стали політичними в’язнями. Ми повністю солідаризуємося з позицією авторитетних міжнародних інституцій щодо неприпустимості політично вмотивованого та незаконного засудження лідерів опозиції.

Ми, учасники Форуму української молоді діаспори, висловлюємо своє обурення політичною розправою над Юлією Тимошенко, Юрієм Луценко, іншими опозиційними політиками та громадськими активістами. Ми вважаємо такі дії неприпустимими та аморальними. Лідери опозиції мають бути звільнені з-під варти та брати повноцінну участь у політичному житті країни та виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Ми переконані в тому, що проведення чесних та прозорих виборів – єдиний шлях до збереження демократії в Україні. Молодь діаспори глибоко занепокоєна інформацією від авторитетних міжнародних спостережних місій за виборами в Україні про створення нерівних умов для учасників виборчого процесу, численні факти порушень виборчого законодавства, застосування адміністративного ресурсу, тиску на опозицію та підкуп виборців.

У зв’язку з цим, ми оголошуємо про підтримку ініціативи щодо формування міжнародної спостережної місії “Молодь діаспори за чесні вибори в Україні” для спостереження за виборами народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

У зв’язку з цим:

• Закликаємо молодіжні організації української діаспори в повній мірі долучитися до цієї спостережної місії;

• Звертаємося до Світового Конгресу Українців та Европейського Конгресу Українців із проханням підтримати та сприяти реалізації проекту Молодь діаспори за чесні вибори в Україні.

Нас дуже непокоїть ситуація, що склалася із мовним питанням в Україні. Ми вважаємо закон №5029-VI “Про засади державної мовної політики” ганебним продовженням імперської політики русифікації, загрозою існуванню української мови та розколу України. Вимагаємо від депутатів Верховної Ради України та Конституційного суду України скасувати даний закон, як антиконституційний.

Ми обурені тими процесами, що відбуваються з українською громадою в Росії: закриттям всеросійських українських організацій, тиском на активних діячів діаспори та перешкоджанням діяльності українських культурних установ.

Висловлюємо своє занепокоєння згортанням процесів європейської інтеграції та погіршенням іміджу України у світі. Україна перейшла із рангу демократичних держав у ранг держав з обмеженою демократією, не була підписана угода про асоціацію з Європейським Союзом, що негативно сприймається українцями всього світу.

Вимагаємо від української влади усунути наявні перешкоди та створити сприятливі умови для навчання української молоді діаспори у вищих навчальних закладах України, при цьому скасувати обмеження для закордонних українців на вступ до ВНЗ.

Звертаємося до молодіжних громадських організацій в Україні з ініціативою щодо налагодження контактів, залучення української молоді діаспори до освітніх, виховних, культурних та наукових програм і проектів в Україні та розробки спільних проектів з молодіжними організаціями діаспори.

Висловлюємо щиру подяку Світовому Конгресу Українців та Благодійному фонду Богдана Гаврилишина за систематичну підтримку молоді української діаспори.

 

1 вересня 2012 р.

м. Львів, Україна

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Молодий Народний Рух,діаспора
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.