На Десятинці активізувалася ще одна забудова

11 листопада 2012, 10:41
Власник сторінки
0
1096

Почали розбирати будинки на Десятинному провулку і чіпати фундамент князівського палацу


Невідомі руйнують дах будинку по вул. Десятинній, 5, який знаходиться на території двох заповідників - «Софія Київська» і «Стародавній Київ». На місці цього будинку планується звести житлово-офісний комплекс з підземним паркінгом, повідомили мешканці сусіднього будинку під номером 7.

«Люди зняли металеве покриття з даху і почали розбирати дерев’яну основу та крокви», - говорить Діна Герцрікен, місцева жителька. – Це все простояло простояли більше 150 років, а тепер вивозиться в невідомому напрямку», - нарікає вона.


А в жовтні була прокладено теплотрасу з трубами великого діаметру та з великим тепловим навантаженням. «Це свідчить про наміри будівництва велетенського будинку, який своїми об’ємами пригнітить всю навколишню існуючу історичну забудову», - стверджує Діна.


Нагадаємо, будинки по вул. Десятинній, 3 та 5 були передані у 2002 році Українській православній церкві Київського патріархату для експлуатації й обслуговування адміністративних і господарських приміщень.  Але указом Черновецького в 2007 році цільове призначення земельної ділянки було змінено і дано дозвіл на проектування та будівництво комплексу будівель адміністративного, житлового та господарського призначення з підземним паркінгом.

Весь трагізм ситуації в тому, що так як будинки знаходяться на території заповідників, то дозвіл на забудову відповідно до чинного законодавства має надати Верховна Рада України. Також повинні пройти громадські слухання. А на місці планованого підземного паркінгу знаходиться пам’ятка історії державного значення  - фундаменти палацу князя Володимира – хрестителя Русі.


 «Незважаючи на відсутність дозволу на початок будівництва, воно вже фактично почалося», - говорить Діна. – Крім прокладення теплотраси та руйнування даху, було також зрізані багаторічні дерева».


Ще раніше на території навколо обох будинків був розібраний і вивезений червоний граніт, яким ще у  1980-х роках за  державний  кошт  було  вимощене місце знаходження фундаментів Західного палацу київських князів.


Активізацію діяльності з руйнування будинку мешканці пов’язують із своїми численними зверненнями до державних органів. Вони писали до президента, прем’єр-міністра, міністра культури, інспекцію архітектурно-будівельного контролю, управління охорони культурної спадщини.


«Ми хочемо, щоб рішення Київради були скасовані і будинки повернуті в комунальну власність міста, - каже Діна. – Адже таке будівництво на Старокиївській горі є актом вандалізму і зганьбить на багато років державу Україна та її керівництво в очах всього цивілізованого світу», - стверджує вона.


Новину підготовлено Катериною Цибенко, за що їй спасибі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.