Багатіємо – думкою...

19 листопада 2012, 13:28
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
662

Уряд має привід для втіхи, – Україна у рейтингу журналу Forbes щодо країн з найкращими умовами для ведення бізнесу, нарешті, обігнала Росію

Уряд має привід для втіхи, – Україна у рейтингу журналу Forbes щодо країн з найкращими умовами для ведення бізнесу, нарешті, обігнала Росію. Доблесний уряд виборов 104 місце за ключовими показниками – ступенем економічної та особистої свободи, прозорістю системи оподаткування тощо, тоді як Росія – лише 105. Загалом, окрім Росії, колишні сусіди по радянському табору стабільно випереджають Україну, – приміром, Молдова, де найнижчий рівень життя в Європі, за рейтингом Forbes отримала 92 місце, а Казахстан – 70. 

Звідки ж візьмуться славнозвісні покращення в Україні, якщо уряд, замість – створювати привабливі умови для інвестицій, – плекає плани позбавити бізнес "штучних" преференцій. Як заявив днями міністр фінансів Колобов, уряд скоротить податкові пільги, яких за 21 рік "понабиралося до 100 млрд грн. на рік". Однак низькі податки – один з основних мотиваторів для інвесторів. Слабко віриться, що Мінфін наважиться відібрати преференції у великого сировинного капіталу, що вивозить прибутки в офшори, щоб надати їх нагально потрібним для економічного розвитку малим та середнім виробничим підприємствам в АПК, туризмі, харчовій промисловості, підприємствам з видобутку українських енергоресурсів тощо. Традиційний розподіл бізнесу на "своїх", – тих, хто має лобістів в парламенті та уряді, та чужих, – народний малий та середній бізнес, – нищить українську економіку.

Вузько лобістський підхід, який панує в уряді замість загальнодержавного мислення, веде Україну до економічної катастрофи. За останніми даними Держстату, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу за підсумками 9 місяців 2012 року збільшилося на 62,5% порівняно з минулорічним періодом. Тобто власними силами не можемо себе навіть прогодувати, – нонсенс для України! – проїдаємо на 6,5 млрд дол. більше, ніж заробляємо.

Причини зрозумілі, – малий бізнес не розвинений, АПК паралізоване, внутрішня промисловість стоїть, сировину за безцінь вивозимо за кордон. Через другу хвилю світової рецесії на світових ринках вже не хочуть брати наш дешевий метал та продукти хімічної промисловості. Третя традиційна експортна позиція – продовольство – нівелюється "доблесною армією чиновників-професіоналів". Уряд знов "хімичить" – Київ повідомив про припинення експорту пшениці з грудня. Наслідки не забарилися, – Єгипет, який є найбільшим світовим експортером зерна, викреслив Україну зі списку його постачальників. На тлі падіння доходів від експорту, запровадження квот на експортні товари АПК суттєво зменшить приток валюти в Україну, посиливши економічну кризу.

За такої діяльності уряду, – скорочення преференцій для бізнесу замість запровадження економічних свобод, дерегуляції економіки та спрощення податкової системи, а також запровадження квот на експортні товари АПК, які ще користуються попитом на зовнішньому ринку, – неважко спрогнозувати повний розвал економіки 2013 року. Натомість, в уряду є таємна зброя, якою він скористається для подолання всіх негараздів. Прем'єр Азаров мріє про зону вільної торгівлі між Україною та В'єтнамом, яка може зробити щасливим не тільки кожного українця, а й кожного в'єтнамця. Як завжди, хто чим багатіє, а ми багатіємо – думкою...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.