Бюджет-2013 освітян не зігріє

10 грудня 2012, 14:10
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
690

Держбюджет на 2013 рік консервує утриманську модель існування освітянської галузі.

Замість передбачених Законом «Про освіту» 10% від ВВП, на освіту в наступному році планується витратити ледь більше 6%. При цьому на зарплату і комунальні послуги буде витрачено близько 87% цієї суми. Мінімальна додаткова потреба в коштах складає близько 4,5 мільярдів гривень для освіти і 1,4 мільярди гривень для науки. Тобто сподіватись на якісні зміни в освіті, розвиток матеріальної бази, будівництва і проведення капітальних ремонтів не доводиться.

У 2013 році в дуже складному стані буде науково-дослідний сектор вузів. Доля витрат в кошторисах університетів на дослідництво не перевищує 3%. До речі, в країнах Євросоюзу на ці потреби передбачено 0,46% від ВВП, а в Україні – в 10 разів менше! Наведені характеристики бюджету негативно вплинуть на підготовку фахівців з вищою освітою.

Прикрим в бюджеті-2013 є те, що на оплату енергоносіїв, комунальних послуг в університетах, технікумах, училищах Уряд практично не планує виділяти жодної гривні. І якщо частина вузів зможе за рахунок комерційного навчання покрити ці видатки, то в технікумах і училищах, а також педагогічних, технічних і аграрних університетах цю проблему вирішити буде важко. Навчальні заклади будуть скорочувати терміни навчання, оголошувати додаткові канікули, відправляти у вимушену відпустку викладачів. Постійне недофінансування, економія на вищій освіті привели до того, що вперше за багато років вартість підготовки студента у вузі стала нижчою, ніж учня в технікумі чи профтехучилищі.

У новому році фактично не будуть зростати стипендії і заробітні плати педагогів. Розмір стипендії для учнів ПТУ буде утримуватись на рівні 275 гривень, технікумів 550 гривень і студентів вузів 730 гривень на місяць. За розрахунками експертів Громадської Ради освітян і науковців України на зарплату освітянам не вистачає 1,3 мільярди гривень. При цьому мінімальна заробітна плата в бюджетній сфері, яка закладена в основу розрахунків заробітної плати викладачів, з 1 січня 2013 року зросте на 1,5% до 1147 гривень в місяць і на 5% до 1218 гривень в місяць з 1 грудня 2013 року. Передбачається лише індексація зарплат і стипендій на рівень інфляції.

Проведений аналіз бюджету на 2013 рік свідчить про те, що в наступному році не вистачить також коштів на оплату лікувальних і преміальних виплат, доплат за наукове звання та ступінь викладачам вузів.

Бюджет майже не передбачає коштів на підтримку і розвиток професійно-технічної освіти, проведення ремонтів, придбання для навчального процесу необхідних матеріалів. Дефіцит фінансування системи профтехосвіти сягає 300 мільйонів гривень, в тому числі 108 мільйонів гривень на оплату енергоносіїв.

Нерівномірним залишається фінансування дошкільної та середньої освіти по регіонам. В низці сільських районів не вистачає коштів на заробітну плату і оплату комунальних послуг, що буде підштовхувати місцеві ради до закриття малокомплектних шкіл.

Запропонований урядом бюджет на освіту і науку свідчить, що сучасна комбінована модель фінансування, яка складається із старої радянської системи фінансування всіх потреб з бюджету та «новітньої» - оплати навчання за рахунок батьків, студентів, не працює.

Потрібні радикальні кроки щодо зміни взаємовідносин бізнесу, виробничих підприємств і закладів освіти та науки. Спроби громадськості запропонувати ці підходи в новому Законі «Про вищу освіту», нещодавно схваленому урядом, наштовхнулись на небажання Мінфіну та Мінекономіки включати у валові витрати підприємств кошти на підготовку кадрів, проведення науково-дослідницьких робіт.

Очікувати якісних змін в освіті у 2013 році не доводиться. Як кажуть росіяни: «не до жиру, быть бы живу».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: наука,школа,ВУЗ,Табачник,бюджет-2013,освіта,Ніколаєнко,Згуровський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.