Антикорупційний день в Україні. Які результати?

20 грудня 2012, 13:35
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
366
Антикорупційний день в Україні. Які результати?

Днями в Україні відзначили Міжнародний день боротьби з корупцією. Втім приводів для радості немає.

Згідно з рейтингом Transparency International, Україна за рівнем сприйняття корупції займає 144 місце зі 176, сусідуючи з такими країнами, як Конго та Кенія. Незважаючи на те, що ще рік тому був ухвалений цілий закон про боротьбу з корупцією й президент також затвердив Національну антикорупційну стратегію – це жодним чином на позначилося на зниженні рівня корумпованості державної машини. Громадський антикорупційний форум, який відбувся в Києві, дійшов висновку, що зазначена стратегія та урядова антикорупційна програма, прийнята в цілях її реалізації, фактично зірвані. Як кажуть міжнародні експерти, якщо країна не входить хоча б до першої сотні рейтингу – це означає, що в ній має місце велика проблема з корупцією, й вести там бізнес коштуватиме як мінімум на 20% дорожче. Тобто, корупційність у країні перешкоджає залученню іноземних інвестицій, украй необхідних сьогодні Україні.


Тож чому боротьба з корупцією не дає жодного результату, адже на це закладаються величезні кошти? Зокрема на виконання держпрограми щодо запобігання та протидії корупції в 2011-2015 рр. з кишені платників податків запланували вилучити 820 млн гривень. Так вирішив уряд. Але чи дасть результат така вартісна програма? Експерти провели комплексний моніторинг з метою вивчення її ефективності. В ньому взяли участь Transparency International, Антикорупційна рада України, Український інститут публічної політики, Центр політико-правових реформ та інші авторитетні громадські організації. В результаті дослідження зясувалося, що якщо кошти й не викидають на вітер, то вони точно не йдуть за призначенням. Органи влади володіють усіма можливостями для виконання програми, але в дійсності не мають жодних фінансових ресурсів і чіткого плану дій, щоб якісно працювати. Експерти стверджують, що за п’ятибальною шкалою успішність реалізації цієї держпрограми можно оцінити в 2,7 бали. Безпосередньо на боротьбу з корупцією в програмі немає жодної копійки. Понад 95% суми, передбаченої для протидії корупції (а це 803 млн грн), вже розписали. Планується витратити їх на потреби Міністерства охорони здоровя, а саме на створення й упровадження електронного медичного обліку й електронні підписи. Близько 6,5 млн грн піде на систему електронного документообігу до Мінсоцполітики. Наскільки це вплине на рівень корупції в країні – точно не відомо нікому, але експертам уже зрозуміло, що результат буде вельми й вельми сумнівним. У той же час зовсім не передбачено виділення грошей на створення центрів надання адміністративних послуг фізичним і юридичним особам, а також на запровадження системи електронних закупівель, навчальних антикорупційних програм, впровадження «єдиного вікна» на всіх рівнях державного регулювання. В програмі заплановане видання Мін'юстом спільно з Генпрокуратурою й Верховним Судом коментаря до закону «Про засади запобігання і протидії корупції» та відповідних положень Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Однак ці відомства повинні будуть зробити це за власні кошти. Отже, стверджують експерти, таке дійсно важливе видання може й не з’явитися.


Як не дивно, одним із найбільших порушників чинного законодавства є Кабінет міністрів. А наступного року потрібно змінити пріоритети антикорупційної держпрограми, котру він же й затвердив, позаяк ситуація може погіршитися через те, що був прийнятий дуже обмежений бюджет. Крім того, з-під дії закону про державні закупівлі було виведено третину всіх закупівель на суму понад 200 млрд гривень. Очевидно, що за існуючих обставин реалізація програми боротьби з корупцією відійде на другий план, і вона стане нездійсненою. В такій ситуації не виключено реальне фізичне протистояння громадян і влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.