Туризм, якого немає

24 грудня 2012, 09:47
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
537

Надходження від міжнародного туризму минулого року перевищили 1.2 трлн доларів. Україна, як і зазвичай, – на узбіччі світу

Світовий туризм б'є всі рекорди, незважаючи на економічну кризу. Днями Світова організація туризму (UNWTO) нагородила мільярдного туриста, – британця, який перетнув іспанський кордон. Надходження від міжнародного туризму минулого року перевищили 1.2 трлн доларів. Україна, як і зазвичай, – на узбіччі світу. 

Навіть з урахуванням Євро-2012, нашу країну цього року відвідало за різними оцінками не більше 4-6 млн туристів. Зазвичай же, кількість туристів, що приїжджають на відпочинок до України, не перевищує 1-1,5 млн. на рік. Ця цифра з одного боку, смішна через свою мізерність, а з іншого – сумна, приймаючи до уваги феноменальну кількість пам'яток історії та унікальність природних ландшафтів України.

Туризм разом з сільським господарством та транзитною сферою є однією з трьох стратегічних галузей, які спроможні за 3-4 роки при створенні відповідних умов подвоїти доходи українців та державний бюджет, який є джерелом фінансування соціальних програм, освіти та медицини. Держслужби щорічно звітують про 20-21 млн туристів, однак це переважно транзитні пасажири. Якби така кількість іноземців приїздила в Україну на відпочинок хоча б на три доби, то за європейськими стандартами залишали б тут від 19 до 31 млрд дол на рік. Для порівняння, – доходи держбюджету-2012 складають 46 млрд дол.

Що ж заважає уряду розвивати цей перспективний бізнес? В першу чергу відсутність в Україні сучасної транспортної інфраструктури. Для цього потрібні великі інвестиції, бо лише на реконструкцію діючих доріг при нинішньому рівні фінансування знадобиться 80 років. А Україна потребує не тільки реконструювання, а в першу чергу, будівництва нових сучасних транспортних коридорів. І друге – це мережа готелів та закладів відпочинку, що є сферою діяльності малого та середнього бізнесу, який у нас ледь животіє.

Отже, необхідні радикальні зміни державної політики щодо підтримки національного виробника. А поки що... згідно з оцінкою Європейської бізнес-асоціації індекс інвестпривабливості України складає 2,12 балів з 5 можливих, що є найнижчим показником за всю історію досліджень – з 2008 року.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.