Як Національна антикорупційна стратегія сприяє розквіту корупції в Україні

26 грудня 2012, 07:25
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
1308
Як Національна антикорупційна стратегія сприяє розквіту корупції в Україні

Віктор Федорович обіцяв випалювати корупцію "розпеченим залізом", але поки що залізо холодне.

Рівно рік тому президент В. Янукович затвердив Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 рр.. Для її виконання уряд ухвалив державну антикорупційну програму, на реалізацію якої було передбачено цілих 820,52 млн. грн. бюджетних коштів. Однак на цьому вся антикорупційна діяльність і завершилася. Неурядові організації, які протягом року проводили громадський моніторинг виконання антикорупційної держпрограми, виявили, що за цілий рік повноцінно не було виконано жодного з 135 заходів, запланованих на 2012 р. На боротьбу з корупцією не було виділено жодної гривні. А органи, відповідальні за втілення антикорупційної програми, банально провалили тест на результативність. Сьогодні вже можна говорити про те, що програма знаходиться під загрозою зриву.

Чому так сталося

Почнімо з того, що програма була прийнята без належної процедури. Вона розроблялася і затверджувалася в поспіху, без обговорень з громадськістю. Як результат, програма рясніє помилками і неточностями. Наприклад, одним з виконавців цілих десяти заходів програми в розділах 8, 9 і 10 вказаний неіснуючий державний орган, який називається «Військова служба справами у Збройних Силах». Унікальна ця програма також тим, що в ній не передбачено такого поняття як моніторинг та оцінка результатів діяльності. Тобто по яким індикаторам буде оцінюватися її успішність - невідомо. Боюся, що по освоєному бюджету.

Є підозра, що держпрограма була прийнята виключно з метою продемонструвати міжнародним партнерам бурхливу діяльність на паперовому полі боротьби з корупціонерами.

Куди ж підуть заплановані 820 млн. грн? Відомо, що понад 90% цих коштів будуть спрямовані на введення електронних медичних карток, а головним розпорядником цих коштів призначено Міністерство охорони здоров'я. Яким чином електронні картки можуть допомогти в боротьбі з корупцією - питання риторичне. Згідно з попередніми результатами громадського моніторингу державної антикорупційної програми, що проводиться по всій Україні силами 7 неурядових організацій і координується Transparency International Україна, рівень виконання держпрограми виявився нижчим 3 балів за 5-бальною шкалою. Нагадаю, що головним координатором держпрограми був призначений Мін'юст на чолі з Олександром Лавриновичем. Можна сказати, що зі своїм завданням він впорався на слабку трійку.

Ще один цікавий корупційний момент антикорупційної програми, це, практично, узаконена «джинса». Програмою передбачено виділення 1,34 млн. грн. на висвітлення в ЗМІ антикорупційних заходів, які здійснюють державні органи. Писати пропонують про те, чого фактично немає. Що це означає, думаю, пояснювати не варто.

Чи можна змінити ситуацію

Складається таке враження, що корупція просочилася настільки глибоко в усі типи суспільних відносин, що навіть антикорупційна програма неможлива без неї. Насправді, для ефективності боротьби з корупцією потрібно зробити не так вже багато. В першу чергу, створити передбачені програмою багатофункціональні центри надання фізичним і юридичним особам адміністративних послуг. Три таких пілотних центри нині успішно працюють в Кіровограді, Львові та Києві, ще 23 - відкриті лише на папері. Введення «єдиного вікна» на державному та місцевому рівні знизило б корупцію в кілька разів. Крім того, необхідно ввести систему електронних закупівель і вивести бюрократичну машину максимально в он-лайн.

Наприклад, такі кроки як електронний документообіг, створення вільного доступу громадськості до інформації про державні закупівлі, забезпечення вільного доступу до Єдиного державного реєстру осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні дії, публічне декларування чиновниками своїх витрат і т.д., - ці кроки могли б відразу підняти Україну на 20 позицій у щорічному рейтингу корупції від Transparency International.

Але, на жаль, доводиться чекати тільки погіршення цих показників у 2013, адже 30% державних закупівель нещодавно вивели в тінь, а антикорупційна програма швидше мертва ніж жива.

Своєрідним голосом волаючого в пустелі став відкритий лист президенту від учасників Громадського антикорупційного форуму «Мій рецепт боротьби», який відбувся у Києві 9 грудня. Більше 120 активістів та представників неурядових організацій з усієї України закликали Віктора Януковича, терміново скликати спеціальне засідання Національного антикорупційного комітету. Нагадаю, що Національний антикорупційний комітет відповідальний за всебічну оцінку ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні, а його головою є В.Янукович. Громадські діячі пропонують підняти на НАК озвучені проблеми та пропозиції щодо їх вирішення. Цей відкритий лист підписали представники 58 громадських організацій, серед яких, зокрема, Transparency International Україна, Центр політико-правових реформ, Антикорупційний рада України, Центр протидії корупції, Ліга політологів-міжнародників «Дипкорпус» та інші.

 Часу на виконання антикорупційної програми залишається все менше. Сьогодні ще можна все змінити, але якщо буде упущено ще один рік, Національну антикорупційну стратегію можна буде поховати на цвинтарі нездійснених очікувань.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.