Почему снег в Украине парализует дороги?

09 січня 2013, 08:55
Власник сторінки
Кантрианаполис. Storyteller. Песни.
0
3211

Материал радио Свобода

Смотрите видео и оригинал материала на

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24818901.html

Рубрика «Точка кипіння» – про те, що найбільше болить українцям. Ми не лише окреслюємо проблему, але й шукаємо вихід із ситуації.

Київ – Під час снігопадів їздити автошляхами України стає небезпечно – це визнають і в Кабміні. У містах – затори, на міжміських дорогах – автівки грузнуть у снігу, десятки людей на добу гинуть в аваріях. Найкраща ситуація з розчищенням доріг – у Києві та Вінниці, найгірша – у гірських районах та у віддалених селах. Представники влади заявляють, що дорожнє господарство до зими готове. Самі ж водії вважають інакше.

Через снігопади в  кінці 2012 – на початку 2013 років, які метеорологи вважають найбільшими за останнє століття, Україну накрила хвиля дорожніх аварій. Лише в останній день минулого року – 86 ДТП, 22 людини загинули, 1-2 січня – 133 аварії, 25 загиблих, повідомляють МНС та  Державтоінспекція. У цих установах головною причиною називають перевищення швидкості, самі ж водії головною бідою вважають стан доріг, за якими взимку стежать вкрай погано.

Перевернуті фури на трасі Київ-Овруч, вантажівки, що загрузли у снігу між Броварами та Черніговом, кількадесят сіл які сніги відрізали від цивілізації, один великий затор, який охопив третину столиці. Це не картина апокаліпсису – це транспортні проблеми цієї зими.

На зимових дорогах – краще без бампера

Киянин Ігор вважає дрібні та середні поломки своєї автівки на зимових баюрах звичною справою. Днями, коли він долав неприбрані й змерзлі замети, його іномарка лишилася без бампера, розповідає Ігор.

«Це повторюється кожної зими. Сніг не вивозять, утворюються колії, я поступово відриваю собі переднього бампера, і намагаюся його полагодити, але до весни це – марна справа. Зрозуміло, що взимку слизько та йде сніг. Але якби комунальники не вигрібали сніг на дорогу, а кудись вивозили  – не було би таких «веселощів», коли, наприклад,  їдеш і не можеш зупинитися», – жаліється водій.

Найбільше потерпають від негоди та нерозчищених доріг таксисти та автоперевізники загалом – у Києві та інших великих містах, розповідає Радіо Свобода голова Профспілки таксистів України Василь Попик.

Снігу випало вдвічі більше за норму. Але влада сама заявляла, що закупила снігозбиральну техніку. Де вона – ми не бачимо! На дорогах – біда
«Кажуть, снігу випало вдвічі більше за норму. Але влада сама заявляла, що закупила снігозбиральну техніку. Де вона – ми не бачимо! На дорогах – біда. Загальна оцінка українських доріг – вкрай негативна. Є винятки – це місто Вінниця, де відчувається, що про дороги дбають. Київ – серед найгірших. Я сам їжджу по столиці й це бачу», – додає профспілковець.

За оцінками Профспілки таксистів, через снігопади викликів таксі стало більше, але таксисти роблять менше замовлень на день, бо долають перешкоди на зимових дорогах. Водночас, одні лише таксисти Києва потрапляють в аварії через погані дороги щодня. У час снігопаду аварійні ситуації викликають не лише дороги, а й заліплені снігом світлофори й дорожні знаки, які не чистять, резюмує Василь Попик.

Не краща ситуація – у глибинці. Коли снігопад викликав багатотисячні затори на трасі Київ – Чоп, 12 сіл Хмельниччини  та південні райони Рівненської області кілька днів залишалися без транспортного сполучення. На Івано-Франківщині – від цивілізації було відрізано 53 села – такими є дані МНС. Коли це сталося, прем’єр Микола Азаров закликав автовласників утриматися від поїздок. Утім сніг іде знову, і ситуація грудня може повторитися, очікують водії. Цієї зими в Києві з кожним снігопадом виникає один великий затор, який охоплює всі центральні вулиці міста. Проте нині сніг із київських доріг прибирають найкраще з-поміж українських населених пунктів, запевнив Радіо Свобода заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

Ми готові й до нових снігопадів. Єдине, що заважає – це затори. Якби не автівки на вулицях – ми прибирали б сніг в усьому місті за лічені години
«Дорожні служби працюють добре, допомагає і потепління. Не бракує ні техніки, ні солі для посипання вулиць. Київ, дійсно, за результатами моніторингу, впорався зі снігом найкраще. Ми готові й до нових снігопадів. Єдине, що заважає – це затори. Якби не автівки на вулицях – ми прибирали б сніг в усьому місті за лічені години. Це можливо, якщо автовласники, в день снігопаду пересідатимуть на громадський транспорт та метро», – радить посадовець.

«На відміну від ЄС, де просто закривають шляхи, ми тримаємося до останнього» – «Укравтодор»

Дороги міжміського сполучення, які обслуговує «Укравтодор», до зимової негоди цього разу почали готувати ще влітку, а проблеми виникли через екстремальну погоду та більш лояльний підхід до автомобілістів, ніж у країнах ЄС, повідомив у коментарі Радіо Свобода начальник управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху «Укравтодору» Олександр Сухоносов.

Нема чого ховати: питання є і з дорожньою технікою, дві третини з якої вичерпали свій ресурс, і з фінансуванням
«До листопада заходи з підготовки до зими були виконані. За звичайної погоди дорожня галузь може працювати. Незважаючи на фінансові та інші трудноші. Що ж до екстремальних погодних умов, коли циклони з сильними опадами накрили різні регіони України, були труднощі. Працювали в цілодобовому режимі, створили штаби у регіонах. На відміну від західних сусідів, які просто зупиняють рух на час негоди, ми намагалися тримати дороги відкритими до останнього. Нема чого ховати: питання є і з дорожньою технікою, дві третини з якої вичерпали свій ресурс, і з фінансуванням. Ми отримували допомогу «Укрзалізниці», яка надала нам 200 одиниць снігозбиральної техніки».

В «Укравтодорі» наголошують, що дорожнє господарство лишається в повній бойовій готовності на випадок продовження негоди. Нині на дорогах чергує 2280 одиниць снігозбиральної техніки. За останніми повідомленнями «Укравтодору», зараз найбільше замітає снігом дороги у Луганській, Донецькій та Одеській областях. Під час попередніх снігопадів найбільше постраждали північні, західні області, Поділля та Черкащина.

«Реально дбають лише про дороги біля Межигір’я» – експерт

Головна причина проблем на зимових дорогах – не у комунальних службах, а в головах водіїв, заявив Радіо Свобода експерт з питань транспорту Олексій Мочанов.

Зима несподівано приходить щороку не для комунальників, а до автовласників. Постійно бачу автівки, які  буксують на всесезонній гумі, і навіть маршрутки – що неприпустимо

«Мені здається, що зима несподівано приходить щороку не для комунальників, а до автовласників. Постійно бачу автівки, які  буксують на всесезонній гумі, і навіть маршрутки – що неприпустимо. Люди не навчаються водіння, але складають іспит у ДАІ, і потім стають впоперек дороги, затримуючи кілька тисяч інших водіїв, – пояснює експерт. – А щодо держави – варто готуватися, перекидати снігозбиральну техніку в регіони, де буде більше снігу. З півдня – на північ, та в Карпати. А в нас міністрами стають люди, яким трохи більше 30 років. Вони мають це все прораховувати, але реально вони дбають про дороги у Межигір’ї та навколо нього».

Загалом фахівці радять зробити використання зимової гуми обов’язковим для всіх, а також під час снігопадів перекривати окремі ділянки автошляхів, щоб розчистити їх, і потім не рятувати тисячі водіїв та пасажирів зі снігового мішка. Що ж до міст – водіїв просять уникати поїздок під час заметілі, та не паркуватися на ніч на узбіччях вулиць, щоб бульдозери могли збирати сніг.

У вас накипіло? Поділіться з Радіо Свобода! Теми для рубрики «Точка кипіння» можна запропонувати за телефоном (044) 492-84-39 та на сторінці «Ранкової Свободи» у соцмережах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.