Стокгольм як альтернатива національному приниженню

28 січня 2013, 13:56
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
650

Які ще дії має вчинити "Газпром", щоб, нарешті, примусити українське керівництво звернутися в Стокгольмський арбітражний суд?

Які ще дії має вчинити "Газпром", щоб, нарешті, примусити українське керівництво звернутися в Стокгольмський арбітражний суд? Росія погрожує перекрити Україні газовий вентиль, якщо "Газпром" не отримає 7 млрд дол. за недобір газу у 2012 році. Якщо цей відвертий шантаж Росії залишиться безкарним, то на порозі лютого Україну може спіткати чергова газова атака Росії, що супроводжуватиметься агресивною антиукраїнською кампанією в російських та західних ЗМІ. 

УНП закликає Президента та уряд терміново розпочати судовий перегляд ганебних газових угод 2009 року. Стокгольмський арбітраж – це єдина міжнародна інстанція, де Україна має можливості на справедливий підхід при перегляді неєвропейських "газових" зобов'язань перед Росією, – щодо щорічних закупівель 52 млрд кубометрів газу, завищеної базової ціни – 450 дол за 1 тис кубометрів, прив'язки формули ціни газу до вартості нафтопродуктів, занижених тарифів на транзит російського газу до Європи.

Україна має всі шанси довести в Стокгольмському суді, що газові угоди 2009 року мають чисто корупційний та антидержавний характер, а також не відповідають ні міжнародному праву, ні європейським принципам та підходам щодо формування контрактних та ринкових цін. Українська влада має, нарешті, зрозуміти, що звернення в Стокгольмський суд – це також найефективніший шлях для зниження ціни на російський газ. Перегляд угод унеможливить поглинання української ГТС, завдяки застосуванню "Газпромом" "боргової схеми", а також відкриє шлях до створення двостороннього газового консорціуму з країнами ЄС на основі Другого та Третього енергопакетів.

УНП вважає, що заявлена позиція Євросоюзу про невтручання в російсько-український газовий конфлікт не є адекватною нинішній ситуації. Європейці в чергове, – як під час газової кризи 2005, 2006 та 2009 років, – вдаються до "страусиної" політики. ЄС час припинити застосування подвійних стандартів щодо Росії, яка не приховує своїх агресивних намірів. З одного боку, ЄС закликає Україну рухатися у європейському напрямку, закривши справи Тимошенко, Луценка та інших політв'язнів. З іншого, – ЄС закриває очі на неєвропейські дії "Газпрому" щодо України. При цьому в ЄС не можуть не розуміти, що Росія, висуваючи "газові" ультиматуми Україні, порушує всі вимоги Енергетичної Хартії та європейських директив з енергобезпеки. Замість того, щоб припинити газовий тероризм, – ЄС демонструє нейтралітет, підігруючи тим самим російському шантажу. Це рівнозначно згоді Європи на чергову газову атаку "Газпрому" на незалежну Україну. Чи виграють від цього європейці?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.