Урядова політика: заднім розумом – діло виправляємо

07 лютого 2013, 10:14
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
581

Під час кризи знов згадали про малий бізнес

Малий та середній бізнес отримають більш сприятливі умови для економічної діяльності, – в чергове обіцяє уряд під тиском економічної стагнації, зовнішніх боргів та бюджетного дефіциту. Днями на "Свободі" урядовці рекламували пакет законопроектів зі створення більш прозорої системи оподаткування та спрощення реєстраційних процедур. Невже уряду треба було чекати два роки після затвердження Податкового кодексу та псевдореформи дозвільної системи, щоб осягнути недолугість власних дій?

Чиновницькі обіцянки віддають черговою профанацією. Управлінський апарат, що залишився майже в незмінному вигляді з часів СРСР, продукує законопроекти та нормативні акти, що консервують рудименти "совка". Приміром, УНП роками закликає уряд скасувати дозвільну систему, однак уряд в чергове обіцяє "покращити" її. Розрекламоване нині спрощення реєстраційних процедур не полегшить умови існування бізнесу, оскільки зміни вносяться в межах дозвільної системи. Ця система є залишком радянської планової економіки, де тотальний контроль належить корумпованому чиновнику. Влада вперто пручається зміні дозвільної системи – на реєстраційну, де підприємець лише повідомляє державу про відкриття бізнесу, а не бігає за десятками дозволів. Однак без економічних свобод підприємництво розвиватися не буде.

Не менш безглузда ситуація й з Податковим кодексом. На моє переконання, якби майже два роки тому не були відхилені близько 200 поправок, які УНП представила на початку розгляду проекту Податкового кодексу, а також інші поправки опозиції, то не було б і Податкового майдану, і масового закриття малих та середніх підприємств через посилення податкового тиску.

Підтримка малого бізнесу – це і є та економічна філософія, якою має керуватися держава. Однак, судячи з заявлених новацій уряду, поки що ніяких змін в урядових підходах не спостерігається. Щоб "оживити" економіку, уряд має змінити пріоритети, – замість великих напівсировинних підприємств, які переважно не сплачують податки та вивозять прибутки закордон, мають бути підтримані малі та середні підприємства, що здатні налагодити виробництво власних робіт, товарів та послуг. Саме малий підприємець, фермер та одноосібник потребують податкових пільг, якнайсприятливіших умов для створення підприємств, а також державного сприяння для зростання малого бізнесу до середнього рівня. Бо саме малий бізнес є основою народного виробництва та середнього класу в цивілізованих країнах, тоді як напівсировинні важкі галузі виробництва домінують переважно у комуністичних, а також авторитарних країнах з олігархічними системами розподілу національних благ.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.