ЧАЕС: Україна сидить на пороховій діжці

14 лютого 2013, 13:13
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
1413

Уряд має вимагати у Заходу допомоги у вилученні ядерних та радіоактивних матеріалів зі зруйнованого реактора на ЧАЕС

У разі відновлення ланцюгової реакції у зруйнованому реакторі назовні може бути викинута величезна кількість радіоактивних матеріалів, що загрожує повторним забрудненням території ЧАЕС та переопроміненням її працівників та будівельників. Нинішня надзвичайна ситуація – руйнування частини стін та покрівлі машинного залу енергоблоку N4, – має спонукати уряд кардинальним чином переглянути підходи до безпеки цієї атомної станції. Я переконаний, що українська влада має повернутися до умов, на яких був підписаний 1995 року Меморандум між Україною та "Великою сімкою" щодо масштабної програми дій на ЧАЕС.

Кілька років тому під тиском Заходу український уряд погодився на ревізію Меморандуму від 1995 року, який передбачав вилучення із зруйнованого реактора ("Саркофагу") більше 200 тонн паливно-вміщуючих матеріалів та тисяч тонн високоактивних відходів. Українська делегація, яку я очолював 1995 року, наполягала на поетапному вирішенні проблем ЧАЕС разом із європейськими країнами та США, – в першу чергу, ми пропонували підвищити безпеку діючого "Укриття", а потім підготувати із Заходом стратегію вилучення усіх ядерних та радіоактивних матеріалів із зруйнованого реактора та їх захоронення у відповідності з нормами МАГАТЕ. Лише у такий спосіб зруйнований реактор можна перетворити у екологічно безпечний об'єкт. Бо допоки там залишатиметься ядерне паливо, ЧАЕС буде небезпечною.

Після ревізії Меморандуму ці домовленості були скасовані, натомість досягнуто згоди, що все це добро залишиться в "Саркофазі", а над ним буде побудовано ще одне укриття. Тобто 1,5 млрд євро, які зібрала "Велика сімка", буде витрачено на суто декоративну завісу над невирішеними проблемами ЧАЕС.

Нинішня надзвичайна ситуація, на щастя, поки не призвела до трагічних наслідків. Однак це ще одне попередження, до чого може призвести "совєтсько"-безвідповідальне ставлення до ядерних проблем. Українська влада не має права на помилку та традиційні надії на "авось", а лідери країн ЄС – на політичний популізм та ігри навколо Чорнобильської проблеми. Бо ціна питання надто висока, – безпека людей та можливості подальшого безпечного використання ядерної енергії.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.