Про цікавинки майнових декларацій службовців

17 квітня 2013, 07:12
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
1200
Про цікавинки майнових декларацій службовців

Три запитання про декларації держслужбовців та відповіді на них

Це мало хто помітив, та в Україні розпочався масовий майновий стриптиз. 

Ще до першого квітня кожен із понад як 300-тисячної армії державних службовців подав за місцем своєї роботи декларацію про власне майно, доходи та фінансові зобов'язання. І тепер в кадрових службах відомств лежать стоси даних про гроші бюрократів - від президента і до сільського голови. 

За законом  -  органи влади до 1 травня мають розмістити відомості з тих декларацій у власних офіційних друкованих органах. Простіше кажучи, надрукувати їх у газетах та бюлетенях міністерств, адміністрацій та мерій.

На жаль, офіційної  вимоги публікувати декларації он-лайн в Україні немає. А тому всім зацікавленим варто стежити за свіжими випусками офіційних газет. Бо ризик так і не знайти згадки про декларації особливо помітних чинуш - досі цілком реальний. Це ж Україна.

 А тепер про головне. Про гроші

Поширені три запитання про майнові декларації службовців є такими:

 1. Про що можна дізнатись із декларацій?

Про рухоме та нерухоме майно службовця, його доходи, корпоративні права, володіння акціями та активами, а також про власні витрати та фінансові зобов'язання.

 2. Чи всі витрати декларують?

Ні, в декларацію потрапляють лише разові покупки та витрати вартістю у понад 150 тисяч грн за раз.

 3. Якою є відповідальність за неподання декларацій чи за брехню в них?

Законом встановлена адміністративна відповідальність за неподання декларацій в розмірі до 25 неоподаткованих мінімумів. І це лише 425 грн штрафу. Відповідальності за помилки в деклараціях наразі нема

 І ГОЛОВНЕ ЗАПИТАННЯ - ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ВМІСТ ДЕКЛАРАЦІЙ СЛУЖБОВЦІВ?

Державний контроль ніби то й є, але він фактично не працює. Бо в держателів декларацій банально немає знань та повноважень перевіряти декларації. А окремого контрольного органу в Україні просто не існує.

 І тому українські громадські активісти за підтримки Transparency International Україна розпочали національну кампанію із моніторингу вмісту майнових декларацій міністрів, губернаторів та мерів. А також усіх їх заступників. Перевіряти урядників будуть на відповідність реального стилю життя задекларованим статкам. 

Цікавить? Звертайтесь за інформацією та порадами на сайт www.ti-ukraine.org та на електронну пошту monitoring@ti-ukraine.org

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.