Київ пролетів. А сайт Борисполя - лідер у топ-100 кращих веб-сайтів міст України

23 квітня 2013, 08:49
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
1042
Київ пролетів. А сайт Борисполя - лідер у топ-100 кращих веб-сайтів міст України

Оцінка офіційних веб-сайтів органів місцевого самоврядування

Бориспіль, Вінниця, Макіївка, Маріуполь та Шостка стали лідерами громадського рейтингу 100 електронних міст України. 

На думку експертів Transparency International Україна та партнерів ці міста  найкраще організували доступ до офіційної інформації, забезпечують ефективний зв'язок з громадськістю, надають якісні он-лайн послуги та мають розвинену систему електронного документообігу.

 Що хотіли?

Громадські активісти ставили собі за мету оцінити ступінь використання містами України елементів електронного урядування (е-урядування) в повсякденній роботі органів влади. 

Кого перевіряли?

До вибірки оцінених міст увійшли 100 найбільших муніципалітетів України, у яких сумарно проживає понад 20 мільйонів мешканців. До уваги брались офіційні сайти міських рад. У випадку, якщо місто має кілька тематичних веб-ресурсів, всі вони оцінювались як один сайт.

Як оцінювали?

Громадські активісти вивчали доступність, зручність та повноту інформації на веб-сайтах органів місцевого самоврядування. 

Зокрема оцінювали таке:

  • наскільки вільним та зручним є доступ громадськості до публічної інформації;
  • як саме забезпечено зворотній зв'язок влади із мешканцями міст;
  • які саме адміністративні послуги та як громадяни можуть отримати онлайн;
  • своєчасність оновлення інформації на сайтах;
  • зрозумілість та зручність інтерфейсу тощо.

 Загалом сайти оцінювались за 84 показниками та могли отримати максимум 109 балів кожен.  Додатково цікавились характером та якістю дій органів влади у використанні внутрішніх електронних систем документообігу.

 Що в результаті?

 Короткі результати моніторингу доступні на графіках нижче 

 

Повний моніторинговий звіт  розміщено на веб-порталі Муніципально-громадського центру е-урядування. Завантажити його можна за посиланням.

 Хто досліджував?

Моніторинг ефективності впровадження системи електронного урядування в 100 найбільших містах України було проведено коаліцією з 6 неурядових організацій: Подільська агенція регіональого розвитку, Асоціація міст України, Інститут громадянського суспільства, Transparency International Україна, Громадянська мережа ОПОРА та Асоціація міст електронного урядування України. 

 Діяльність коаліції було підтримано Національним центром електронного урядування, Міжнародним Фондом "Відродження" та Інститутом глобальних трансформацій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.