Завтра ми покажемо прем'єр-міністру недоліки держпрограми у картинках

24 квітня 2013, 09:50
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
843

За боротьбу з корупцією Україні не можна поставити навіть трійку

Один з головних антикорупційних документів України - Державна програма запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки - виконується вкрай погано. Середній бал успішності реалізації цього документа - лише 2,7 з 5. До такого висновку прийшла коаліція громадських організацій та незалежних експертів, проаналізувавши виконання прийнятої в листопаді 2011 року держпрограми. Координатором моніторингового проекту виступило представництво Transparency International в Україні.

Складена з 15 розділів антикорупційна держпрограма має п'ять ключових проблем.
По-перше, основна частина бюджетного фінансування передбачена на заходи, які прямо не стосуються боротьби з корупцією: 95% (або 803 млн гривень) всіх коштів держпрограми уряд вирішив направити на введення Міністерством охорони здоров'я електронних медичних карток.
По-друге, грошей на боротьбу з корупцією на місцевому рівні в документі не передбачено взагалі. На виконання цього документа всі 25 обласних адміністрацій прийняли власні антикорупційні програми і плани дій, проте три чверті з них мають нульовий бюджет. І це при тому, що від регіонів уряд вимагає створювати багатофункціональні центри надання громадянам адміністративних послуг, кожен з яких коштує близько 3 млн гривень.
Третє - сам документ містить цілий ряд помилок і текстових описок. Наприклад, виконавцем 10 завдань за трьома розділами держпрограми значиться «Військова служба з управління справами у Збройних Силах». Але такої служби не існує.
Четверта проблема - прозорість методів роботи. Наприклад, особлива увага в документі приділена позитивному висвітленню в ЗМІ роботи органів влади. На ці цілі передбачено 1340000 гривень. За всіма ознаками, мова в даному випадку йде про так звану «джинсу» - розміщення замовних матеріалів.
Нарешті, п'ята проблема - абсолютна закритість держпрограми. Незалежні експерти, які проводили моніторинг, згадують, що документ розроблявся і приймався чиновниками в закритому режимі, без будь-якого обговорення з громадськістю. Крім того, ще в грудні минулого року Міністерство юстиції нібито розробило пакет змін до цієї держпрограми, але доступними для громадськості вони також не стали.
Тим часом є побоювання, що з подачі Мін'юсту уряд може обмежитися лише «косметичними» змінами, тоді як сам документ підлягає капітальному ремонту, якщо не перевиданню. Проблемні моменти ми сподіваємося обговорити на зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, яка має відбутися 25 квітня.
Результати моніторингу виконання держпрограми, а також пропозиції щодо удосконалення кожного з 15 розділів документа ми виклали в інфографіці.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.