Вбивство села

25 квітня 2013, 10:07
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
1910

Шестиразове збільшення фіксованого сільськогосподарського податку спричинить занепад АПК

Село в чергове намагаються потопити. Міндоходів фактично пропонує збільшити фіксований сільськогосподарський податок у 6 разів, щоб назбирати в держбюджет додаткові 1,3 млрд грн. Це скінчиться традиційно, – колапсом виробництва та дірявою бюджетною кишенею.

Чергове "покращення" завдасть потужного удару по дрібних фермерах, які й так ледь животіють. Їм навряд чи полегшає від пояснень уряду, що фіксований податок буде збільшено через потреби індексації, – мовляв, сільгоспвиробники платять, виходячи з нормативної грошової оцінки землі ще 1995 року. Чергова урядова новація завершиться провалом, як і сумнозвісна пенсійна реформа, яку нині вимагають скасувати.

УНП не раз наголошувала, – уряди розвинених країн проводили пенсійну реформу в фазі економічного підйому, коли внаслідок пожвавлення виробництва зростали доходи підприємств та фермерів, виходили з "тіні" виплата зарплат та фінансові розрахунки, зростала потреба у робочій силі. Натомість український уряд запровадив пенсійну реформу на тлі економічного занепаду, масової втечі в "тінь" підприємців, виплати зарплат у "конвертах".

За сумною аналогією, збільшення фіксованого податку для села планується провести за відсутності елементарних умов для сільгоспвиробника: не завершене формування земельного законодавства, існують проблеми з орендою землі, немає коштів для кредитування фермерства, відсутні дотації та будь-яка державна допомога зруйнованому вщент селу.

Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики, спрогнозував зростання валового виробництва АПК в 2013 році на 8%. Уряд розраховує, що за рахунок АПК Україна заробить валюту на світових ринках, а також збільшить доходи держбюджету. Однак Присяжнюку не слід забувати, що Україна досягла більш-менш пристойних результатів в сільськогосподарському виробництві саме завдяки податковим пільгам, – селянин майже 8 років платив фіксований сільськогосподарський податок, а підприємства АПК ще й мали спеціальний режим акумуляції ПДВ. За умов відсутності дешевих банківських кредитів це й була, хоч і обмежена, але все-таки підтримка.

Сьогодні ж спроби "вичавити" більші кошти з АПК призведуть лише до краху виробництва, падінню експорту сільськогосподарської продукції, а також до повної ліквідації дрібного фермерства. Цього не можна допустити в галузі, яка є для України базовою з точки зору відродження економіки та підвищення рівня життя до європейських стандартів. УНП звертається до прем'єра Миколи Азарова із закликом не заводити країну на манівці, – як це вже було у випадку з пенсійною реформою, – а вивчити успішний досвід інших країн та запровадити його в Україні. Врешті-решт, практика свідчить: постійні експерименти з національним виробником – це найкоротший шлях до економічного колапсу, а не дорога до заможного життя.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.