Спрощення візового режиму з ЄС призведе до відтоку робочої сили з України?

17 травня 2013, 14:00
Власник сторінки
Народний депутат України, Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комі
0
1173

У перспективі 3-5 років Україна планує встановити безвізовий режим з Європейським Cоюзом. За оцінками експертів, це може збільшити відтік робочої сили з України в європейські країни ще на 30-40%.

У перспективі 3-5 років Україна планує встановити безвізовий режим з Європейським союзом. За оцінками експертів, це може збільшити відтік робочої сили з України в європейські країни ще на 30-40%. Чи повторимо ми шлях Польщі, Румунії та інших східноєвропейських країн, чиї громадяни після зняття візових бар’єрів масово виїхали на роботу в Німеччину, Францію, Італію?

Сьогодні українські трудові мігранти претендують у тому числі на ті робочі місця, які звільнюються внаслідок міграції всередині ЄС.

Згідно з даними Світового банку, Україна посідає третє місце в світі за інтенсивністю трудової міграції. І це при тому, що лише 11% з 1,28 млн. віз, виданих європейськими консульствами в Україні у 2012 році є багаторазовими і довгостроковими. Для близько половини українських громадян отримання шенгенської візи залишається справжнім стресом навіть в умовах спрощеного візового режиму (діє з 2008 року), а понад третини українців взагалі відмовляються від поїздок Європою.

Не зважаючи на це, кількість українських трудових мігрантів в країнах ЄС невпинно зростає.

Які ж наслідки буде мати повне скасування віз? З України у пошуках кращого життя поїдуть усі активні і кваліфіковані працівники, а їх місце займуть мігранти з інших країн?

Враховуючи те, що починаючи з 2005 року в Україну більше в’їжджають трудових мігрантів, ніж виїжджають, така перспектива здається цілком реальною. Про це не часто говорять, але за даними ООН, Україна сьогодні посідає четверте місце в світі по кількості іммігрантів після США, Росії і Німеччини.

Як бути в цій ситуації? Заморожувати візовий діалог з ЄС? Закривати кордони? 

Звичайно, ні. Безвізовий режим - це фундамент євроінтеграції України. До того ж, посилення міграції в обох напрямках для України є неминучим, враховуючи, що останні 50 років рух робочої сили в світі неухильно набирає обертів.

Правда у тому, що візовий режим не є тим фактором, який впливає на масштаби міграції. Візові бар’єри ще ніколи не перешкоджали тим, хто хоче знайти кращу роботу і краще життя. 

Єдине, що дійсно може припинити відтік робочої сили - це низький рівень безробіття і високий рівень зарплат в Україні. Нам потрібно створювати умови для самореалізації громадян всередині країни. І робити це якнайшвидше, адже затяжна рецесія та постійне скорочення робочих місць в Європі  (в деяких європейських країнах рівень безробіття у 3 рази перевищує український), навпаки, буде виштовхувати наших мігрантів назад в Україну.

А що їх чекає тут? Мізерні зарплати і неприйнятні умови праці?

Тому державна візова та міграційна політики має бути спрямована не тільки на захист прав і гідності українських громадян за кордоном, а передусім на створення належних умов для їх працевлаштування в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: ЄС,безвізовий режим,мігранти,трудова міграція,міграція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.