Борешся з корупцією? З речами на вихід

19 червня 2013, 14:35
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
2178

Публічний цирк досяг свого апогею - Державна виконавча служба ліквідовує сектор із протидії корупції.

Публічний цирк досяг свого апогею - Державна виконавча служба ліквідовує сектор із протидії корупції. Це при тому, що сама виконавча служба традиційно вважається одним із найкорупмованіших центральних органів влади.

 

Замість вступу

3 червня цього року співробітникам сектора з питань запобігання корупції Державної виконавчої служби принесли погану звістку. Службовців повідомили, що згідно наказу ДВС №47/2 від 01.06.2013 в штатний розпис Державної виконавчої служби вносяться зміни і антикорупційний підрозділ ліквідовується. А значить, контракт з антикорупціонерами на службі триватиме до 5 серпня цього ж року з наступним їх переведенням на іншу посаду або звільненням за власним бажанням. Як саме виглядає цей наказ, ви можете побачити нижче

У чому сіль?

Що ми знаємо про Державну виконавчу службу? Є так-би мовити публічна версія. Набір завдань та повноважень, визначених законодавчо. Ознайомитись із ними можна на сайті самої ДВС ось за цим посиланням.

А є ще сумна реальність – Державна виконавча служба негласно визнана одним із найкорумпованіших органів центральної влади. Простіше кажучи, хабарі тут беруть часто і багато. Саме тому було вирішено посилити керівництво сектору з питань протидії корупції ДВС (такі діють при всіх органах виконавчої влади) кадровим офіцером СБУ. І підпорядкувати сектор безпосередньо голові виконавчої служби.

За два роки своєї роботи сектор виявив та направив правоохоронним органам опрацьовані  матеріали щодо десятків фактів порушення антикорупційного законодавства, в тому числі  керівниками обласних Управлінь державної виконавчої служби України. Наприклад, протягом тільки 2011-2013 років з ініціативи антикорупційного сектору було відкрито 174 кримінальних провадження, та складено 38 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень співробітниками ДВС.

І ось посеред календарного року сектор ліквідовують, а його співробітників розкидують по різних підрозділах ДВС. З якого б це дива?

У чому підступ?

Робота Державної виконавчої служби координується Міністерством юстиції України. Того самого, що паралельно координує всю державну антикорупційну політику України та є відповідальним за суттєве зниження рівня корупції в державі.

З тексту наказу ДВС №47/2 чітко зрозуміло, що сектор протидії корупції ліквідовують з прямого відома (читай – благословення) міністра юстиції Олександра Лавриновича. І це при тому, що нещодавно ухваленими змінами до антикорупційного законодавства (закон №224), сьогодні навпаки постає питання про посилення кадрового та ресурсного забезпечення секторів протидії корупції. Адже з 1 січня 2014 року на них додаткового покладено функцію фінансового контролера за змістом майнових декларацій публічних службовців. У тому числі і через їх перевірку на потенційний конфлікт інтересів.

Тож на лице цілком очевидна гра – Мінюст нав’язує всім правила етичної поведінки та вимагає ефективну боротьбу з корупцією, а при цьому сам втиху ліквідовує осередок борців з корупцією у виконавчій службі.

Замість післямови

Відповідь на питання, чи є початок ліквідації антикорупційного підрозділу технічною помилкою, а чи спланованою акцію знають лише фігуранти історії. До версії, що все не так просто, схиляє проект листа Голови СБУ до прем’єр-міністра Миколи Азарова. Кажуть, що він вже викликав великий переполох у високих кабінетах Будинку Уряду.

Нас же в усій цій історії хвилює інше – чому людина, яка добре робить свою роботу із пошуку покидьків, не може відстояти своє право на професію?

Прошу вважати цей матеріал офіційним зверненням до керівництва держави з вимогою гарантувати захист співробітників сектору протидії корупції Державної виконавчої служби. Цього, зрештою, вимагає і законодавство про захист інформаторів, і здоровий глузд.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.