Про тролів та мавп українського суспільства

24 червня 2013, 11:14
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
2019
Про тролів та мавп українського суспільства

У тепер вже далекому 2004 мені пощастило бачити власну справу в СБУ. З опусів конторщиків випливало, що я – тоді 23 річний пацан - є небезпечнішим за сумно відомого Осаму бен Ладена

Діти люблять тролів. І мавпочок теж. У перших, за повір’ям, можна просити горщик із золотом, а друзі – просто милі створіння. Та дорослі примудрились вкласти у ці два поняття зовсім інший зміст.

Хто такі тролі сьогодні? Відкрийте будь-який більш-менш популярний новинний ресурс. Почитайте у ньому про більш-менш помітну громадську, а тим більше політичну ініціативу. Коментарі бачите? У стилі «городских сумашедших» теж? От їх то тролі і пишуть. Як правило за цілком конкретний горщик золота.

Та всі ці коментатори представляють любительську лігу. Тролі-професіонали виглядають інакше. Всю свою жовч та пихатість вони ховають за псевдоаналітичністю. Поблискуючи скельцями окулярів, потріскуючи пальцями по клавіатурі, вони регулярно пишуть та знімають фентезі на замовлення. Про ніби то тотальну змову західного імперіалізму проти партії влади, про буцім то гори золота, обіцяного/даного за наклепництво на державу. Про конкретних ворогів режиму. Ними чомусь завжди виступають тільки більш-менш помітні громадські та політичні активісти.

Чому вони це роблять? Переважно від страху. У цьому світі ще багато людей пам’ятає цитату від М.Ганді: «Спочатку вони тебе не помічають, потім сміються над тобою, далі борються з тобою. А потім ти перемагаєш». З метою не допустити цих перемог і вступає в силу армія тролів. І якщо любителі тролінгу просто несуть ахінею, то професіонали діють значно тонкіше.

Йозеф Гебельс десь на початку 30-их вивив золотий рецепт тролінга: «Брехня, повторена тисячу разів, стає правдою». Він же дав важливу пораду тролям-інтелектуалам: «Візьміть три чверті брехні, приправте її чвертю правди, посипте все яскравим слівцем і ви отримаєте найкращий інструмент пропаганди». Схоже, Йожи знав, що казав. Справа Гебельса продовжує жити. Тепер вже у псевдооб’єктивних розслідуваннях – викриттях аналітиків від влади. І скроєні ці «розслідування» саме по рецепту дядюшки Гебельса.

А до чого тут мавпи? Вже, напевно, до всього. Пригадуєте сакраментальне - якщо ти не можеш повалити бунт, очоль його? Або змавпуй чужу ідею та доведи її до абсурду. Технологія активно діє по всьому пострадянському простору. Особливо помітно це діє в Росії. Хто на просторах Московії найбільший борець з корупцією? Правильно, всілякі Білі фартухи та рухи «Наші». Чиї вони? Все вірно – ініційовані та контрольовані Кремлем пвсевдогромадські ініціативи.

Тепер от технологія мавпування докотилась і до України. Як приклад. Не встигли ми 20 червня анонсувати Національну кампанію із моніторингу стилю життя високопосадовців, як виявилось, що в Україні вже створено плюс дві «громадські ініціативи» з аналогічною метою. Щоправда, про них  поки ніхто не чув, окрім самих зачинателів. А значить – час знайомитись та думати, що саме можна зробити разом.

У іншому випадку - друзі, будьте пильними. Є всі шанси, що і ви вже на прицілі тролів, або в вас з’явились персональні мавпи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.