Людей тисячами викидають на вулицю, а держава стоїть осторонь

26 липня 2013, 11:20
Власник сторінки
соціальний експерт
0
863
Людей  тисячами викидають на вулицю, а держава стоїть осторонь

Власник авіакомпанії "ДонбасАеро" з порушенням закону звільнив 724 працівника

За рекомендацією голови Конфедерації вільних профспілок України пана Михайла Волинця, до мене звернувся голова профспілки авіапрацівників Петро Гармаш, який повідомив мене як секретаря Комітету з питань соціальної політики, що рішенням керівництва, власників "ДонбасАеро" звільнено 724 працівників, до того ж звільнено з порушенням закону: без виплати вихідної допомоги, без соціальної допомоги, і в повному обсязі їм не заплатили зарплати.

Якби влада і держава хотіли примусити власника виплатити заборгованість по зарплаті, а в "ДонбасАеро"  15 млн. грн., то вони би могли зробити це просто, тим більше, що власник відомий.

Що дивує – що вже у другій поспіль великій авіакомпанії ( першою була компанія АероСвіт) використана одна та ж сама схема штучного банкрутства. Людей просто тисячами викидають на вулицю, а держава стоїть осторонь, нібито вона ні до чого.

Бізнес можна по-різному вести: можна бути соціально відповідальним, а можна дикими способами, не зважаючи ні на що, ламаючи долі людей, здобувати свої капітали, ховати їх в офшорах.

Тут якраз працює така шахрайська схема штучного банкрутства, коли береться одна діюча авіакомпанія, на неї скидаються всі борги, всі проблеми, а водночас утворюється паралельно інша компанія – така сама, тільки з іншою назвою, – туди переводять активи, а люди і борги залишаються на старій компанії. І самі на себе подають до суду за банкрутство. Потім ту компанію з людьми кидають напризволяще, а самі переходять із чистими прибутками і т.д. розвивати вже іншу компанію.

До 2004 року "ДонбасАеро" була прибутковою компанією, але вона була державною. Потім її передали Донецькій обласній раді, та скинула на міську, а та дозволила приватизувати. І от тепер ми маємо такі наслідки.

Мусили б захищати людей незалежні суди. Але в умовах України ця, здавалось би, банальна фраза для кожної цивілізованої країни,  звучить просто смішно. Люди не вірять судам.

Виходить так, що треба сподіватись тільки на власні сили. Дійсно, треба об'єднуватись людям, працівникам найманої праці в незалежні нові профспілки і разом захищати свої інтереси, бо від старих Федерації профспілок України ніякої користі нема. Вони раніше заглядали до рота секретареві парткому, а зараз заглядають так само до рота власникові-роботодавцю.

Проте нові незалежні профспілки "ДонбасАеро", що входять до Конфедерації вільних профспілок Михайла Волинця не здаються, за допомогою опозиційних депутатів підготували запити до прокуратури та позови до суду щодо незаконого  штучного банкрутства…

  інтервю tvi , 25.07.13)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: банкрутсво Коломойський ДонбасАеро профспілки шахр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.