Студенти проти корупції

08 серпня 2013, 08:29
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
717

Днями відбулося нагородження переможців конкурсу студентських досліджень на тему «Шляхи вирішення проблеми корупції у вищих навчальних закладах»

В конкурсі, який організували Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією спільно з Transparency International-Україна та молодіжною громадською організацією «Команда молоді Віталія Кличка», взяли участь студенти з низки провідних вузів України.

Як виявилося, студенти готові не просто споглядати за корупцією та брати в ній участь, а й бути свідомими та пропонувати зміни.

Нас вразило, що їх вже багато, адже ми отримали понад 100 робіт.

Під час круглого столу студенти розповіли про власний досвід боротьби з корупцією в освіті, обмінялися історіями успіху.

Що ж пропонують студенти? Ось кілька порад:

"В Україні потрібно, по-перше, створити відмінне і зручне для розуміння/виконання законодавство, яке враховуватиме всі можливі прояви корупції в вузах, передбачатиме серйозну відповідальність. По-друге, забезпечити виконавчу роботу, уповноважити певне коло людей, державних органів влади реалізовувати політику по боротьбі з корупцією, здійснювати моніторинг ефективності цієї роботи. По-третє, підвищити суспільну обізнаність про корупцію та її негативні сторони, про активність держави у боротьбі з нею. Як варіант, можна розгорнути інформаційну кампанію, соціальну рекламу з антикорупційними слоганами. У цьому числі необхідно проводити просвітницько-виховну роботу з батьками, переконувати їх у шкідливості корупції для їх дітей, котрим без належних знань буде важко долати життєві труднощі". 

Марія Карпишин (Національний університет "Києво-Могилянська Академія") 

"Вступ до ВНЗ має відбуватися лише за результатами ЗНО, що гарантуватиме єдиний уніфікований підхід до об’єктивного визначення рівня знань абітурієнтів. Оцінки шкільного атестата та наукові досягнення абітурієнтів до уваги братися не повинні...Мають бути розроблені і затверджені єдині стандарти оцінювання навчальних досягнень студентів, які мінімізують суб’єктивний фактор особистості викладача".

Максим Трикур (КНУ ім. Тараса Шевченка)

"Необхідно підвищити заробітну плату викладачів, запровадити додаткові премії для керівників наукових робіт та викладачів, що проводять додаткові консультації для студентів.Необхідно періодично проводити акредитацію навчальних закладів. Особливої уваги варті приватні освітні установи (метою їх діяльності може бути лише отримання прибутків, а не якісне надання знань).

Громадські організації та органи студентського самоврядування повинні проводити просвітницькі кампанії щодо анти-корупційних дій студентів і викладачів. До слова, непогано було б, якби у ВНЗ був певний «телефон довіри".

Світлана Лобода (Херсонський Національний технічний університет) 

Це тільки початок нової традиції. А вже зараз ми пропонуємо переможцям стажування в ТІ Україна та Комітеті ВРУ

Роботи переможців можна прочитати на сайті http://ti-ukraine.org/news/2876.html 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.