Відкритість декларацій по-українськи. Цьому дам, а цьому не дам. Бо боюсь (ФОТО)

27 серпня 2013, 12:26
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
1707
Відкритість декларацій по-українськи. Цьому дам, а цьому не дам. Бо боюсь (ФОТО)

Або чому Служба захисту персональних даних добровільно здала все керівництво, а Держстатистика - ні

Transparency International Україна разом з партнерами вирішила перевірити, що ж пишуть публічні службовці України у власних майнових деклараціях. Таке право, до речі, гарантоване цілою купою законів України, а передусім ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». За законом  «…не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленої за формою і в порядку, що встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", крім відомостей, зазначених в абзаці другому частини другої статті 12 цього Закону».

Ми вирішили поцікавились деклараціями головних:

          на центральному рівні – керівники міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, а також їх заступники;

          на обласному - голови обласних державних адміністрацій та їх заступники;

          на рівні обласних центрів – міські голови та їх заступники.

Для цього і надіслали запити на інформацію. Роботу розпочали у період літніх відпусток, а тому особливо на активність чиновників не розраховували. І правда, станом на 27 серпня поки що маємо копії декларацій з 13 областей (Вінницької, Одеської, Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської, Хмельницької, Київської, Житомирської) та 9 мерій (Вінниці, Донецька, Луганська, Харкова, Херсона, Запоріжжя, Львова, Івано-Франківська, Сум).

Та найцікавіше інше. Сьогодні нас порадували та посмішили чиновники центрального рівня.

З фото нижче видно, як Державна служба з питань захисту персональних даних зрозуміла вимогу закону оприлюднювати відомості про доходи та витрати власних керманичів. Дякуємо службовцям за сумлінне виконання вимог закону!

 


А це вже відповідь з відмовою від Державної служби статистики України.

Цікавий парадокс.

Головні відповідальні по країні за захист персональних даних проблем з оприлюдненням декларацій не бачать. Більше того, вони добровільно не затирають згадку про податковий номер та адресу проживання власного керівництва.

Натомість державні статисти все бачать абсолютно навпаки.

От і питання від ініціаторів кампанії із моніторингу відповідності стилю життя держслужбовців їх задекларованим статкам – до кого першого варто зайти з громадським аудитом?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.