Серйозна розмова про місцеве самоврядування. Частина 4

11 жовтня 2013, 11:21
Власник сторінки
Народний депутат України
0
2176
Серйозна розмова про місцеве самоврядування. Частина 4

Ви задоволені тим, який вигляд має ваш будинок і двір? Вас влаштовують ціна та якість комунальних послуг, за які ви щомісяця сплачуєте чималу суму? Вам подобається, як облаштований ваш район?..

Як можуть змінитися ваш будинок, двір та район: 5 прикладів із життя

Ви задоволені тим, який вигляд має ваш будинок і двір? Вас влаштовують ціна та якість комунальних послуг, за які ви щомісяця сплачуєте чималу суму? Вам подобається, як облаштований ваш район? Чи достатньо там скверів, парків, супермаркетів, чи гарні у ньому дороги? 

Навряд чи більшість людей відповість ствердно на ці питання. Ми звикли до поганих доріг, неякісних комунальних послуг, розгромлених дворів та під’їздів.Нам це не подобається, але що робити? Хіба що лаяти чиновників, які за все це нібито відповідають. А насправді нічого не роблять, щоб нам із вами жилося краще. 

Реальна система місцевого самоврядування, яку я пропоную замість теперішньої «підробки», здатна значно покращити якість нашого буття. Це доводять п’ять простих прикладів із нашого повсякденного життя. 

Приклад 1. 
У вашому під’їзді вже 30 років не робили ремонту 

Як було? 

Ви змушені чекати «милості» ЖЕКу, який вирішує, чи проводити ремонт у тому чи іншому будинку. Ви можете написати колективного листа начальнику ЖЕКа з вимогою пофарбувати стіни та вставити вибиті шибки. Проте мало шансів, що вимоги буде задоволено – швидше за все, вам повідомлять, що коштів на це не передбачено. Або ж взагалі не буде ніякої відповіді.  

Як буде? 

Ви та ваші сусіди спільно володієте своїм багатоквартирним будинком, створивши ТСБ (Товариство співвласників будинку). Щомісяця ви сплачуєте за квартиру суму, яку самі ж для себе і встановили. До того ж, ви можете здати в оренду нежитлові приміщення у своєму будинку або продати стіну вашої багатоповерхівки під розміщення реклами. Маючи кошти, на зборах членів ТСБ ви голосуєте, чи потрібно проводити ремонт у вашому під’їзді. Якщо більшість мешканців «за» — ремонт починається майже миттєво. До речі, підрядника ви також оберете самостійно, порівнявши ціну та якість робіт, які вас влаштують. 

Приклад 2. 
У вашій квартирі зіпсувався водопровідний кран

Як було? 

Ви викликаєте сантехніка з ЖЕКу. Відпрошуєтесь з роботи, бо диспетчер наказав чекати орієнтовно з 10 до 18 години. Кран тече, ви нервуєте. Близько 17.00 з’являється фахівець із ремонту сантехніки, оглядає поламане, порпається у своєму чемоданчику та оголошує, що для ремонту крану потрібна якась магічна прокладка,але в нього її нібито немає. Лишається одне з двох – «простимулювати» фахівця певною сумою, щоб прокладка таки знайшлася, або він просто перекриє воду і попросить зателефонувати тоді, коли придбаєте необхідну деталь.  

Як буде? 

Ви та ваші сусіди наймаєте для свого будинку окремого сантехніка, який щомісяця отримує зарплатню від вашого ТСБ. У разі необхідності ви телефонуєте йому особисто та викликаєте. Він приходить протягом 10-15 хвилин та негайно все ремонтує.    

Приклад 3. 
У вашому дворі збираються будувати 25-поверхівку 

Як було?

Дозвіл на будівництво у вашому районі видає якийсь чиновник. Йому байдуже, що місцеві мешканці проти – він має свій фінансовий інтерес. Ви дізнаєтеся про будівництво лише тоді, коли у дворі виростає високий паркан. Пишете скарги до районної та міської адміністрації – відповіді немає. Разом із сусідами виходите на протест до мерії – результат той самий. Проводите пікет під будівельним парканом – приїжджає представник забудовника та показує усі наявні дозволи. Звісно, можна й далі писати скарги та протестувати, але будівництво навряд чи зупинять. 

Як буде?

Будь-яке будівництво у районі може розпочатися лише з вашої згоди. Дозволи на забудову видає Асоціація власників житла, до якої належить ваш будинок (ТСБ). Видаючи дозвіл, Асоціація власників житла отримує від забудовника кошти, які може витрачати на благоустрій свого  району. Голова вашого ТСБ на зборах дізнається, чи бажаєте ви, щоб поруч зводили ще одну багатоповерхівку. Якщо ви згодні – голова ТСБ проголосує «за» в Раді Асоціації. Якщо ж більшість мешканців району буде проти – будівництво просто не розпочнеться. 

Приклад 4. 
Від вашого будинку припинили вивозити сміття 

Як було?

Угоди на вивезення сміття укладає ЖЕК. Ви навіть не знаєте, хто обслуговує ваш будинок. Коли біля сміттєвих баків виростають купи сміття, ви телефонуєте або йдете до того самого ЖЕКу. Там вам у кращому разі пояснять, що попередня компанія, яка вивозила сміття, їх не влаштовує, і вони укладають договір з іншою, нібито кращою. Насправді, швидше за все, начальника ЖЕКу не влаштував розмір «відкату», який йому платила фірма з вивезення сміття. Хтось запропонував більше – звідси і новий договір. А доки його не укладено – «до ваших послуг» купи непотребу, жахливі запахи та інші «задоволення».  

Як буде?

Ваше ТСБ самостійно обирає компанію з вивезення сміття. Голова ТСБ збирає та порівнює пропозиції різних фірм, радиться з мешканцями будинку та обирає того, хто пропонує кращу ціну та якість послуги. Договір укладається напряму між ТСБ та фірмою, що вивозить сміття. Якщо якість її послуг вас не влаштує, ви розриваєте договір та обираєте більш сумлінного виконавця. 

Приклад 5. 
Дитячий майданчик у вашому дворі майже зовсім зруйнувався

Як було?

Хто відповідає за благоустрій вашого двору – вам невідомо. Можливо, ЖЕК. А може, районна адміністрація. Від кого вимагати ремонту або встановлення нового майданчика, незрозуміло. Навіть якщо з’ясується, що це – компетенція райдержадміністрації, й ви напишете туди листа, то у кращому разі отримаєте відповідь, що коштів на дитячі майданчики в бюджеті немає. 

Можна розраховувати на «милість» спонсорів або політиків. Останні напередодні виборів направо і наліво встановлюють у дворах яскраві гірки, гойдалки та пісочниці. Отже, швидше за все, доведеться чекати чергової передвиборчої кампанії. А оскільки сьогодні влада воліє призначати та скасовувати вибори на свій розсуд, то нікому не відомо, скільки часу ваші діти лишатимуться без ігрового майданчика. 

Як буде?

Благоустроєм дворів та мікрорайонів займатиметься Асоціація власників житла. ТСБ вашого будинку щомісяця відраховуватиме туди певні кошти. Асоціація визначає стандарти для благоустрою дворів та відповідно до них облаштовує зони відпочинку, дитячі майданчики, встановлює лавки, розбиває газони тощо. Якщо на дитячому майданчику щось зіпсувалося, достатньо сказати або написати про це голові вашого ТСБ. Він того ж дня повідомить Асоціацію власників житла, й усі проблеми будуть негайно вирішені. 

******************************

Як бачимо, справжнє самоврядування дозволяє вирішити більшість проблем, із якими сьогодні нам доводиться миритися. Адже вплинути на їх вирішення нині ми не можемо. Ми повністю залежні від начальників ЖЕКів, міських та районних чиновників, політиків та інших посадових осіб. Що вже там чиновники – ми залежимо навіть від милості сантехніка та електрика, які вирішують, чи хочуть вони ремонтувати нам кран або вимикач. Настав час звільнитися від цього принизливого залежного становища та взяти власний комфорт у свої руки, об’єднавшись із тими, хто живе поруч. Тоді більшість проблем у нашому побуті просто перестане існувати. Саме таку систему управління ми називаємо справжньою владою киян.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.