Знайти себе в єдиному держреєстрі юросіб

21 жовтня 2013, 13:16
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
1864

Уряд зробив два відчутні кроки до відкритості інформації. Час голосувати за законопроект про доступ №0947

Днями відбулося небувале - Уряд зробив аж два відчутних та реальних кроки в напрямку доступу до інформації. Ці вимоги містилися в переліку зобов’язань України в міжнародній ініціативі «Партнерство Відкритий Уряд». Мова йде про приєднання України до міжнародного стандарту прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) та відкриття безкоштовного доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців

Громадський сектор та Transparency International Україна вітають ці позитивні кроки, але закликають Уряд не спинятися.

Якщо детальніше: більше двох років громадські активісти, включно з Громадським партнерством на підтримку впровадження в Україні ініціативи Відкритий Уряд та Transparency International Україна добивалися відкритості даних  Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб.  19 жовтня 2013 року ці дані стали доступними для всіх користувачів мережі Інтернет. Веб-ресурс дозволяє отримати відомості про засновників, відокремлені підрозділи юридичних осіб та багато іншої інформації, з якою вже почали працювати журналісти-розслідувачі.

Міжнародний стандарт прозорості видобування нафти і газу (ЕІТІ), частиною якого Україна стала 17 жовтня 2013 року, дозволить громадянам вже наступного року бачити звіти про те, скільки коштів отримує держава від видобутку нафтових, газових та мінеральних ресурсів. Спеціальна Постанова Кабміну щодо участі України в EITI лежала без руху на столах урядовців з 2009 року. Всього за рік у цьому напрямі Україна вже зробила більше, ніж за попередні три. Дякувати за це слід всім небайдужим громадським активістам, а також ініціативі «Партнерство Відкритий Уряд». У найближчі півтора роки Київ має підготувати щонайменше два звіти за стандартами ЕІТІ.

Проте, нашу організацію так само як і громадськість глибоко обурює зволікання парламенту у прийнятті законопроекту 0947, який є надзвичайно важливим для нормальної роботи законодавства про доступ до інформації. Громадськість ставить чітку вимогу -  урядовий законопроект0947, прийнятий у першому читанні вже більше року тому, має бути проголосований чимшвидше. 

Саме це і буде реальним знаком, що наша співпраця – не пусті слова урядовців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.