Банки не повинні бути ріднішими уряду, ніж прості громадяни

23 березня 2011, 10:49
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
1151

Нова редакція закону «Про виконавче провадження», прийнята в інтересах кредиторів, згідно з яким з 8 березня українців, які несвоєчасно повернули кредитні платежі, зможуть виселяти з квартири і навіть забороняти поїздки за кордон.


Абсолютно антилюдським є положення щодо арешту майна боржника без попередження, без розбору, якщо боржник прострочив кредит по іпотеці. А якщо жінка пішла в декрет, а чоловік – державний службовець попав під скорочення, скажімо, від тієї ж адмінреформи? Що робити? Як діяти? Це що вже привід викидати молоду сім’ю на вулицю?

Нам є зрозумілим бажання представників ліберальних ринкових течій підтримувати високу ліквідність банків. Проте, як лівоцентристи, ті, хто сповідує ідеї справедливості, ми не можемо погодитись із попранням конституційних прав громадян на житло. Слід дуже уважно вивчати ситуацію по кожному випадку, знаходити, в разі об’єктивної ситуації, можливість відтермінування платежів.

Цей закон спрямований проти фізичних осіб, простої трудящої людини, яка не може повернути кредит або яка не може своєчасо сплатити за комунальні послуги, квартирну плату і т.і. Тепер за це все судові виконавці, мов знавіснілі грабіжники, зможуть забирати у бідних людей майно і, навіть, виселяти їх з квартир.

З тривогою констатую, що влада та банкіри через парламент лобіюють цю норму ще і в проекті Житлового кодексу. На жаль, в парламенті немає зараз справжніх захисників простого люду.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.