Чемпіонат один - підходи різні...

27 лютого 2012, 14:42
Власник сторінки
Специалист в области PR, консультант.
0
3672

З наближенням Євро-2012 цікаво спостерігати за піар-активностями в Україні та Польщі, і... порівнювати підходи двох країн-господарів

Всі ми чудово пам'ятаємо яскраве, навіть дещо помпезне відкриття Донбас-Арени - по суті, першого стадіону, що відповідає європейським стандартам і однієї з головних арен ігор Єврочемпіонату в Україні. Більшість експертів резонно відзначали, що рr-сторона  відкриття була виконана на високому організаційному та художньому рівнях. Але небагато з них зауважили, що стадіон у Донецьку відкривали майже виключно завдяки закордонному креативу. Дійство відзначилось і авторством, і участю переважно іноземних фахівців. Нічого поганого в тому, напевне, немає, але все-таки виникає питання: невже немає в Україні своїх фахівців та й співаків достойного рівня?..

Далі -більше. Якщо на відкритті стадіону у Донецьку співала Бйонсе, у Києві відкриття багатостраждального НСК Олімпійський відкрила Шакіра,  то у Львові  -  Анастейша. Щоправда, Руслана у Львові також співала, але цілком зрозуміло, що трактувалась вона "на других позиціях" після закордонної зірки.

А ось у Польщі дещо інший підхід. Наприклад, на відкритті стадіону у Варшаві (до речі, подейкують, що об'єкт побудували у  відомому "босяцькому" районі міста)  єдиним закордонним виконавцем був... гурт "Гайдамаки" з України. Чому так? Напевне тому, що  місцеві виконавці більш мотивавані, до того ж - Євро 2012  - це чудова нагода розвивати, підтримувати та пропагувати "своє". І ця ідея ймовірно має стосуватись не тільки зірок естради, а й усіх аспектів проведення Єврочемпіонату.

Чи  розглядала  влада в Україні Євро-2012 саме в такому ракурсі: як можливість пропагувати українську національну культуру, економіку і так далі? Питання, здається, риторичне. Принаймні, українські PR-фахівці вже давно розчаровані: проведення події європейського масштабу практично ніяк не позначилось на залученні наших спеціалістів до проектів "під Євро". Нашим піарникам довелось лише спостерігати за численними скандалами, пов'язаними із підготовкою до Євро - від чуток про те, що в України "заберуть чемпіонат" до недолугих рекламних персонажів майбутнього чемпіонату.

 За даними опитування, проведеного GFK у на початку 2011 р. ,  абсолютна більшіть українців сприймала проведення Єврочемпіонату в Україні позитивно і очікує  різноманітних позитивних змін (від побудови інфраструктурних об'єктів до припливу туристів та виходу нацзбірної України у фінал). Але сьогодні будівництво стадіонів завершено, і відомо, скільки вони коштували. Широкого залучення інвесторів під інфраструктурні проекти по суті не відбулося, значні кошти виділялись із держбюджету. Кількість побудованих автобанів до Євро доволі скромна, та й будували їх турецькі фірми. Готелів багацько не побудували, наразі розглядається економ-варіант розміщення туристів у палатках...

Тому  відомий слоган "Ми чекаємо на Євро" вигладяє дещо "напускним". Здається, на Євро чекає якась доволі обмежена кількість людей - тих, хто на тому заробить або вже заробив:) Ну, і звичайно, футбольні фани. Основна ж маса населення схоже проходить повз славне Євро, поглинута своїми проблемами та сприймаючи цю подію як дещо із паралельного світу.

Тим більше, досвід проведення Євробачення показав -  в Україні вміють проводити такі події практично  без будь-яких інвестицій в інфраструктуру взагалі:) Та ще й представники України можуть бути "першими з кінця", не зважаючи на те, що є господарями івенту...


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.