Запрошення до створення Комісії з питань фахових стандартів у сфері PR

26 березня 2012, 10:13
Власник сторінки
бизнес-консультант, эксперт по оптимизации и продвижению систем, руководитель Школы PR Ротовского
0
1309

Фахівцям індустрії зв’язків із громадськістю України

Шановні колеги!

Кількісно індустрія PR в Україні має високі показники росту. Кадрові позиції створені фактично у всіх великих організаціях, в тому числі й у державному секторі. Втім, ви знаєте на власному досвіді, що якісні показники кадрового потенціалу індустрії PR в Україні потребують значного вдосконалення. Показово у цьому сенсі, що у державному реєстрі спеціальностей фах «Зв’язки із громадськістю» хоч і є, але не розкритий змістовно.

Розмитість визначення фаху PR у свідомості багатьох фахівців, замовників та й широкого загалу не є питанням теорії: це безпосередньо негативно впливає на якість вищої освіти в індустрії PR, на розуміння завдань PR у замовників PR-послуг, у журналістів, які формують громадську думку щодо нашого фаху, а у підсумку – й на якість громадських зв’язків у суспільстві. Також безпосередньо впливають ці чинники на рейтинг професії PR, оплату праці фахівців ринку, стан діалогу влади та громадськості, розвиток громадянського суспільства.

Кроки, які ми маємо зробити, вказують нам інші індустрії в Україні, зокрема, – металургійна, хімічна, медійна, які почали за ініціативи компанії СKМ, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Британської ради системну роботу в сфері формування галузевих фахових стандартів в Україні.

Ці стандарти після їх затвердження галузевими комісіями будуть передані у систему вищої освіти для підготовки на їх основі програм галузевої освіти. Як показали засідання робочих груп, в яких ми особисто брали участь на запрошення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Британської ради, це – дуже непростий, тернистий шлях. Але його вже пройшли країни Європи, які для нас є взірцем в сфері якості освіти та фахової підготовки, а в нашій країні почали йти журналісти, хіміки, металурги. Пройти його необхідно й нам, представникам індустрії зв’язків з громадськістю. Перший крок – розкриття змісту фаху «Зв’язки із громадськістю» у кадастрі професій України. Вже після цього ми зможемо впевнено йти шляхом формування фахових стандартів.

Ми провели переговори з керівництвом ДУ НДІ Міністерства праці та соціальних відносин України (головна організація у сфері фахових стандартів в Україні) та отримали підтримку у підходах вирішення даного завдання на нашому ринку. Відповідно пропонуємо на засадах публічності створити галузеву Комісію з питань фахових стандартів у сфері зв’язків із громадськістю України з числа провідних спеціалістів всіх сегментів ринку та всіх фахових громадських спілок. Це – справа індустрії, а не окремих експертів. Для початку роботи пропонуємо зібрати Ініціативну групу, яка й визначить порядок роботи, склад Комісії тощо.

Будемо раді, якщо Ви перешлете цей лист тим колегам, які, на Вашу думку, мають відповідно до свого експертного рівня в індустрії PR також увійти до складу Комісії. Як показує приклад комісій у галузі журналістики, членам такої фахової комісії потрібно докласти значних власних зусиль та часу, тому у підсумку до Фахової комісії у галузі зв’язків з громадськістю України увійдуть ті особи, які мають бажання та ресурси для такої громадської роботи.

Зважаючи на принципову важливість даної роботи для всієї індустрії PR в Україні, процес формуванні галузевої Комісії та його роботу ми пропонуємо зробити максимально відкритою – на платформі Фейсбук. Ми публікуємо цей лист у власних екаунтах у Фейсбуці, на галузевих Інтернет-ресурсах та пропонуємо всім, хто зацікавлений у спільній роботі, передрукувати цей лист у Фейсбуці та позначити його «Мені подобається». Ми також створимо спеціальну групу у Фейсбуці для обговорення питання всіма бажаючими. Це дасть змогу створити спільний простір для обговорення теми та залучення у процес створення Комісії за репрезентативними та експертними ознаками кращих фахівців індустрії.

Перед початком роботи Ініціативної групи ми опублікуємо список експертів, які погодилися взяти участь у роботі першого засідання, та список тих фахівців, які увійшли згідно процедури, яка розробить Ініціативна група, до складу Комісії з питань фахових стандартів у сфері зв’язків із громадськістю України.

Пропонуємо зібратися Ініціативній групі у другій декаді квітня. Місце та час буде повідомлено за умови Вашої згоди увійти до складу Ініціативної групи.

Готові відповісти на Ваші запитання.

Для цього долучайтеся до обговорення на Фейсбук

http://www.facebook.com/groups/148687335254310/

З документами стосовно впровадження фахових стандартів в Україні ви можете познайомитися за посиланнями

ПРОТОКОЛ № 1 засідання робочої групи для розроблення новітніх галузевих стандартів вищої освіти

Обзор: Современное состояние и механизмы реализации системы квалификации в Украине

Контактний тел. – (050) 351 06 04

Попередня реєстрація до 15 квітня – за адресою pr@pr-liga.org.ua

З повагою,

 Андрій Ротовський,

президент ВГО «Українська ліга зі зв’язків із громадськістю», кандидат філософських наук, доцент

 Валерій Іванов,

завідуючий кафедрою реклами та зв’язків із громадськістю Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, професор
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.