Як створюються умови для корупції – один приклад з життя

07 серпня 2012, 06:28
Власник сторінки
0
2439

Дуже добре це видно на прикладі Шевченківського району Києва, де підприємцям, щоб потрапити до державного реєстратора, потрібно займати чергу ще опівночі.

Ще в минулому році з ініціативи народних депутатів були відмінені свідоцтва про реєстрацію. Замість них підприємцям запропонували брати витяги чи довыдки. І не просто брати, а платити за це гроші. Одночасно у зв’язку із зміною класифікатора, малий та середній бізнес ще й зобов’язали змінювати КВЕДи. 

Як наслідок, сьогодні підприємці не можуть нормально, цивілізовано і вчасно зареєструвати підприємницьку діяльність, внести зміни до статутних документів, закритись і навіть укласти угоду. Для цих та інших дій потрібно попасти до реєстратора –чи для внесення зміни до Єдиного державного реєстру чи для отримання Витягу з цього ж реєстру. В Києві, зокрема в Шевченківському районі, люди вночі ще займають черги, а оскільки потік людей великий і державні реєстратори приймають лише до обіду, далеко не завжди потрапляють до реєстраторів з першого разу. Ті, кому не пощастило, знову займають чергу вночі. А хто не може чекати, платять сотні гривень, щоб потрапити до реєстратора. 

Для мене дана ситуація яскраво ілюструє весь механізм роботи органів державної влади. Якщо немає проблеми – її потрібно створити. В контексті роботи малого і середнього бізнесу це означає: чиновникам не буде за що жити, якщо все буде прозоро і чітко працювати. Тобто, сьогодні створюються штучні бар’єри, які стимулюють попит на державну послугу, і  на цьому заробляють цілі статки. 

Тим не менше, ми з Системою боролися і продовжуємо боротися. Більше того, пропонуємо власні рецепти того, як правильно організувати роботу, які умови мають бути створені, щоб розвивався малий і середній бізнес – основа будь-якої конкурентної економіки. Те ж саме стосується черг і роботи державних реєстраторів. Зокрема, ми направили листи в Кабінет Міністрів України та голові Київської міської державної адміністрації О. Попову зі своїми пропозиціями, як вирішити цю проблему.

На нашу думку, для забезпечення нормального доступу суб’єктів підприємницької діяльності до отримання послуг державних реєстраторів (платних!), вже сьогодні необхідно:

- доручити Міністерству юстиції України встановити нормативне навантаження на одного реєстратора і відповідно визначити їх чисельність у відповідності до кількості суб’єктів на території; 

- внести зміни до рішень Уряду, які регламентують штатну чисельність державних реєстраторів;

- визначити єдиний порядок ведення електронної черги до державних реєстраторів – не поденної (корупційної), а накопичувальної (прозорої), а також передбачити роботу державних реєстраторів з суб’єктами протягом усього робочого дня.

Щоб виконати це, не потрібно якихось надзусиль та великих ресурсів. Досить лише волі та реального бажання спростити роботу підприємців. Не на словах, а на ділі. Тому ми  чекаємо на реакцію відповідних органів і будемо наполягати на її якнайшвидшому вирішенні.  

Це те, що потрібно і можна зробити вже сьогодні. Насправді потрібно міняти систему кардинально, але це зробить вже Верховна Рада нового скликання.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.