Про підприємницьку революцію в Миколаївській області

20 серпня 2012, 06:20
Власник сторінки
0
2097

Корупційну та бюрократизовану Систему можуть змінити лише люди. На власному прикладі це довела Олена Герасимчук з профспілки малого і середнього бізнесу «Єднання», яка в Миколаївській області організу

Революція розпочалася в Коблево – курортному містечку, де, незважаючи на сезонний характер роботи малого і середнього бізнесу, чиновники не пропускають жодну можливість набити власні кишені. Про що саме йде мова? Кожного року місцева влада змушувала підприємців брати дозвіл на введення в експлуатація власних об’єктів нерухомості, МАФів і т.д. 

Незважаючи на те, що для цього немає жодних законних підстав, підприємці щороку повинні були зібрати 16 підписів, заплативши за таке «задоволення» до 20 тис. грн. Крім того, сільські ради зобов’язали підприємців погоджувати режим роботи. Щоб пройти відповідну процедуру, потрібно було зібрати трохи менше, ніж у випадку з введенням в експлуатацію – «всього лише»12 підписів. Хоча серед цих підписів був договір з організацією, яка обслуговує пляж, вартістю 4 тис. грн. Більше того, з 12 документів близько 6 тягнули за собою додаткові фінансові затрати. Незважаючи на те, що подача заявки про режим роботи – не обов’язок, а право підприємців. Для цього лише потрібно написати заяву та надати копію свідоцтва платника податків. 

 Але і цим не обмежили свою діяльність місцеві чиновники. Як виявилося, спеціалісти екологічної інспекції незнайомі з Законом, який обмежує проведення перевірок. Сьогодні таке право є лише в санітарно-епідеміологічної служби та держспоживінспекції в рамках скарг. Однак це не заважало «екологам» здійснювати свої рейди на підприємців. Такі ж рейди робили і представники податкової служби. Знову ж таки, не маючи на це законних підстав. 

 Далі – більше. Підприємців змушували платити за обстеження акваторії дна (!), зокрема з кожної бази відпочинку стягували від 3 до 16 тис. грн. за цю послугу, хоча ніхто ні водолазів, ні реальних результатів цієї роботи не бачив. Тобто, весь курортний сезон в Коблево був побудований так, що малий і середній бізнес постійно мав сплачувати данину. І це не лише проблема Коблево. Більшість з того, що перераховано вище – загальна практика роботи українських чиновників. Користуючись тим, що підприємці не дуже добре розбираються в законодавстві та не мають можливості відстоювати свої права в судах, влада обложила малий і середній бізнес так, що той ледве дихає. Що стосується Коблево, то Олені Герасимчук разом з ініціативною групою вдалося розірвати це порочне коло та зруйнувати існуючу там систему поборів. Звісно, не відразу. Але все-таки вдалося, і сьогодні там чиновники змушені працювати трохи по-іншому. 

 Для мене особисто це ще одне підтвердження – Систему змінюють люди. Якщо кожен на своїй ділянці буде робити максимум, діяти по закону, викладатися на повну і вірити у власні сили, тоді все у нас вийде. Тоді у нас буде і конкурентна економіка, і незалежний суд, і корупція стане історією. Звісно, хтось скаже, що риба гниє з голови, і зміни потрібно починати з влади. В чомусь він буде правий, одна людина не так вже й багато може зробити. Але владу обираємо ми. Особисто кожен, коли стоїть у кабінці для голосування. 

Тому давайте спочатку будемо відповідальні у своєму політичному виборі. Крім того, почнемо власними руками змінювати свою долю, правильно виховувати дітей, будемо контролювати чиновників – і лише тоді ми зможемо відчути себе господарями на власній землі, а не гостями на чужому святі, як зараз.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.