Куди рухається світ і де знаходиться Україна: враження від форуму в Криниці

06 вересня 2012, 07:16
Власник сторінки
0
1337

Поки в Україні влада намагається зберегти статус-кво та не допустити змін, які можуть поставити під сумнів існування діючої корупційної Системи, на економічному форумі в польській Криниці обговорюють

Стратегію розвитку світу.   

Декілька спостережень, якими хочеться поділитися прямо з Криниці. 

Незважаючи на те, що Форум зібрав більше, ніж 2,5 тис. політиків, експертів та аналітиків з Європи, Азії і США, українська влада буле представлена більш, ніж скромно. Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський був присутній лише на одній панелі. Хоча, наприклад, міністр економіки Молдови відпрацював повні 2 дні. 

Але не це головне. В Криниці продовжуються активні дискусії щодо майбутнього світу. Запитань поки що більше, ніж відповідей. Необхідність регулювання ринкових відносин, майбутній вигляд світової економіки після кризи, дія нових технологій та зміна поведінки народів і суспільств. Цей перелік можна продовжувати до безкінечності. І хоча політикам властиво помилятися, це не заважає їм шукати грунт, на якому можна було б побудувати новий світ. 

Що важливо, дуже багато цікавого озвучується саме в ході обговорення. Ось вона сила діалогу! Наприклад, висловлюється припущення, що економічні проблеми будуть комплексно вирішені виключно в разі морального відновлення суспільства. А це ще раз змушує нас замислитися над цінністю кожної конкретної людини, забезпеченням свободи – людини, громадянина, підприємництва. 

Як змушує і теза міністра з Чорногорії про те, що в країнах з успішною економікою люди працюють більше, навчаються більше і економлять більше. А також твердження урядовця з Молдови, котрий вважає, що популізм політиків небезпечніший, ніж дефіцит бюджету.  

Загалом, подібні форуми, як в Криниці – це унікальна можливість обмінятися думками і, більше того, виробити конкретні рішення тих чи інших проблем, поглянути на себе та свою країну збоку, оцінити її місце в сучасному світі. 

Можливо, не буду оригінальною, але не можу про це не сказати: Україні та українським політикам вкрай потрібні такі заходи. Сьогодні у нас спостерігається дуже небезпечна тенденція – держава посилює свої репресивні функції, зводиться нанівець конкуренція (і політична, і економічна), людина та її інтереси залишаються десь на задньому плані. 

В Україні панує монолог. Сучасний стан свободи преси – тому доказ. Влада переконує нас, що вона «покращує наше життя», але чомусь це покращення стосується 5% населення, а не 90%. І це в той час, коли на Форумі в Криниці ні в кого навіть не виникає жодних сумнівів: усі напрямки майбутнього розвитку світу мають єдину мету – забезпечення найефективніших умов для громадян в соціальному, економічному та екологічному аспектах не для влади чи держав, а саме для громадян кожної з країн. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.