Як монополізація відбивається на наших кишенях

11 вересня 2012, 07:35
Власник сторінки
0
1547

Сьогодні існує реальна загроза монополізації ринку оцінювання, внаслідок чого вартість послуг зросте в рази.

Ситуація з оцінювачами – класична для сучасної України. Певні лобісти, користуючись своїм службовим становищем, змінюють законодавство – проштовхують дискримінаційні норми, які надають преференції одним учасникам ринку та ставлять бар’єри перед іншими. В результаті таких таких маніпуляцій, одні залишаються без роботи, а інші навпаки, отримують надприбутки. За наш з вами рахунок. 

На ринку оцінювання події розгортаються саме по такій схемі і, на жаль, вже не вперше.    
Ще влітку оцінювачі зверталися до влади з вимогою припинити дію декількох статей в Законі «Про Фонд державного майна України», в Державній програмі приватизації на 2012-2014 рр., а також ряд наказів Фонду держмайна. Чому зупинити? Тому що «завдяки» ним, в Україні замість 9 тис. сертифікованих оцінювачів залишиться лише 40 осіб. Економічний ефект таких нововведень – зростання вартості послуг оцінювачів в 6-10 раз і десятки мільйонів гривень додаткового заробітку для декількох людей. 

Незважаючи на чисельні звернення та роботу робочих груп, необхідні цій сфері і нам з вами рішення прийняті не були. Вже завтра відбудеться з’їзд оцінювачів, на якому вони відстоюватимуть право займатися своєю справою, але чи це нормально для сучасної цивілізованої країни? Ні! Тим більше, що це далеко не єдина спроба «сильних світу цього» монополізувати в Україні якийсь сегмент ринку і не дати можливості розвиватися малому і середньому бізнесу.

Україні вкрай необхідна конкуренція. Лише конкуренція зможе забезпечити розвиток економіки, здешевлення товарів і послуг при зростанні їх якості, можливість розвитку творчих здібностей нашого креативного класу. В кінці кінців, прихід нових людей в політику теж неможливий без конкуренції. Якщо нам не вдасться цього зробити – Україна буде стагнувати. «Стабільність», яку нам так активно нав’язують – не той шлях, який приведе нас до успіху. Ось чому одним з головних постулатів партії УДАР є забезпечення конкуренції і створення економіки рівних можливостей. Ті, хто використовують владу у власних інтересах (а це 2% населення), і дискримінують інтереси інших людей (98% населення) мають піти. 

По-іншому – ніяк. Якщо сумніваєтесь, запитайте в оцінювачів, і в себе, якщо будете замовляти послуги в нових монополістів на цьому ринку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.