Україна: 137 місце серед 185 країн світу

25 жовтня 2012, 10:04
Власник сторінки
0
1135

В щорічному рейтингу сприятливості ділового клімату Doing Business Україна піднялася на 15 позицій, але все одно займає вкрай низьке 137 місце – між Лесото і Філіппінами.

Яскравий приклад для наслідування – Грузія, яка в Doing Business займає 9-те місце. Країни Прибалтики розташувалися в третій десятці. Естонія – 21-ша, Латвія – 25-та, Литва – 27-ма. Білорусь, хоч і нижче, але в порівнянні з Україною, все одно на дуже високому 58-му місці. 

Про що це свідчить? Про те, що вести бізнес в Україні вкрай важко. Для нас це зовсім не новина, але все одно дуже прикро усвідомлювати, що знаходячись в центрі Європи, 45-мільйонна країна з величезним людським і технологічним потенціалом, перебуває на рівні країн третього світу. І хоч я дуже не люблю такого поділу, але факти – річ вперта. 

Тим не менше, влада говорить про значний прогрес і зростання в рейтингу на 15 позицій подає як величезне досягнення. Однак, щоб адекватно оцінити наш «прогрес», потрібно звернути увагу на те, що за останні 7 років урядами багатьох країн було здійснено ряд реформ, які значно спростили умови ведення бізнесу. Зокрема, тільки за останній рік в 108 країнах було реалізовано 201 нормативно-правова реформа. І найбільша кількість припала саме на долю Східної Європи та Центральної Азії. При цьому 88% держав регіону провели реформування не менше однієї з областей, які є предметами дослідження експертів рейтингу.  

Тобто, у всьому світі влада йде на спрощення умов ведення бізнесу. Економічна криза диктує свої умови, внаслідок цього підприємці в країнах, що розвиваються, вважають: займатися підприємницькою діяльністю сьогодні набагато простіше, ніж будь-коли за останні 10 років.   

В Україні за підсумками року найімовірніше буде нульове зростання ВВП. Наша економіка стагнує, і одна з головних причин – корупція та відсутність умов для бізнесу. Влада працює над фасадом, начебто ліквідує бар’єри на шляху підприємців, але зміст залишається такий самий гнилий, як і був раніше. Погоджуюся з думкою президента Американської торгової палати Хорхе Зукоскі, який вважає, що цьогорічна «історія успіху» України в рейтингу Doing Business має просте і логічне пояснення: в ньому відображені дані, станом лише на початок 2011-го року. В цьому особливість Doing Business – вони працюють з фактами півторарічної давнини. 

На початку 2011-го року українська влада декларувала багато намірів. Деякі з них були втілені в закони. Але хіба в нас виконують закони? І хіба виконують обіцяне? 

Саме тому ми повинні запровадити нарешті в Україні політичну відповідальність, зробивши вибір за реальні зміни в економіці і суспільстві, зміни на користь кожного громадянина України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.