Чи зменшує Україна споживання та імпорт газу, як нас в цьому переконують?

22 листопада 2012, 11:58
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1134

Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що головне – не скільки ми імпортуємо, головне – як рахуємо…

Насправді, ніхто ставити під сумнів здобутки влади в питанні зменшення залежності від імпорту російського газу. «Газпром» вже почав нервувати, погрожувати Україні судами і це найкраща ілюстрація початку реальних змін.

Разом з тим, хотілося б застерегти від маніпуляцій з цифрами, які сьогодні інколи, але відбуваються. Які міфи нам намагаються нав’язати? 

Міф перший – в 2012 році Україна суттєво зменшить імпорт газу.

Зменшить, але не так суттєво, як це б хотілося. 

В 2011 році наша країна імпортувала 44,8 мдрд. кубометрів газу, з яких – 40 млрд. кубометрів з Росії. 
В 2012 році імпорт з Росії має зменшитися і скласти близько 32,5 млрд. кубометрів. З інших країн показники імпорту будуть вкрай несуттєві, а тому начебто можна констатувати, що ми досягнемо результату в «мінус 12 млрд. кубометрів». Це дуже добре, але в 2011 році НАК «Нафтоаз України», на виконання рішення Стокгольмського арбітражу про повернення «РосУкраЕнерго» 12,1 млрд. кубометрів газу, був змушений додатково закупити саме такий об’єм блакитного палива. 

Тобто порівнювати 2012-й рік і 2011-й рік не зовсім правильно, краще це робити з 2010-им роком, коли ми імпортували 36,6 млрд. кубометрів.

Міф другий – в 2012 році Україна суттєво зменшить споживання газу і перейде на інші види палива. 

Як і в першому випадку, прогрес не такий відчутний. Станом на 23 жовтня, Україні вдалося зменшити споживання на 10,3% – до 39,9 млрд. кубометрів порівняно з 44 млрд. кубометрів за аналогічний період минулого року. 

Загалом, можна прогнозувати, що в 2012 році ми спалимо близько 53-54 млрд. кубометрів. 

В 2011-му було 59,3 млрд. кубометрів. Але, в 2010-му – 55,9 млрд. кубометрів. В 2009-му – 50,1 млрд. кубометрів. 

Звісно, великою мірою, таке падіння в ці роки було пов’язане з економічною кризою, однак не потрібно забувати, скільки резервів в нас є по іншим видам палива. І ці резерви поки що не використовуються навіть на 50%. 

Міф третій – в 2012 році Україна суттєво збільшить об’єм власного газовидобутку.

По об’єму власного видобутку газу поки що найбільше запитань. Незважаючи на всі наміри і декларації влади, в 2011 році зростання склало всього лише 0,4%! За 9 місяців поточного року кардинальних змін теж поки що не відбулося – «плюс» 0,6% або 97 млн. кубометрів.

Де прорив? Його немає, і попри наше бажання, в найближчий рік-два він навряд чи відбудеться. 

Можна було б згадати ще декілька міфів, які нам старанно вкладають в голову. Але і цього достатньо, щоб зрозуміти – здобутків не так багато. Вони є, але вся робота ще попереду. Як і реформи в енергетичному секторі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.