В Україні газ для населення один з найдешевших в Європі. Що далі?

29 травня 2013, 19:31
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1782

Україна займає 30-те місце серед 32 країн Європи по рівню цін на газ для населення. Ми платимо менше за росіян, але чи довго буде тривати таке свято?

Російське агентство «РІА Рейтинг» опублікувало порівняльний аналіз цін на газ для населення. Згідно дослідження, «аутсайдерами» рейтингу є Казахстан, Білорусь, Україна і Росія з ціною в 2,1-3,8 російських рубля за 1 кубометр газу (близько 53-92 українських копійок).

«Лідери» – країни Скандинавії (Швеція, Данія), наступними за ними йдуть Італія та Іспанія, де ціна на газ складає 10-13 грн.

Загалом, «блакитне» паливо в європейських країнах для населення в середньому коштує 6 грн. за 1 кубометр. Дорого, чи не так? Особливо, якщо порівнювати з Україною.

Ось чому Міжнародний валютний фонд так наполегливо вимагає від українського Уряду підняти ціни на газ для населення. Для європейців наш газовий прас є нонсенсом і пережитком радянського минулого.  

Уряд вперто стоїть на своєму, витрачаючи з державного бюджету по 8-9 млрд. грн. державних дотацій щороку лише на підприємства теплокомуненерго, адже доходи українців не дозволяють безболісно для політичного рейтингу відпустити ціни у вільне плавання і привести їх у відповідність до ринкових вимог. Паралельно йдуть перемовини з Росією, їх успішне завершення найімовірніше дозволить відкласти питання на декілька років. Але не більше. Рано чи пізно, ціни будуть зростати, тому що декілька країн Східної Європи не можуть жити у вакуумі. Тим більше, що Росія задекларувала мету з 2015 року піднімати вартість на «блакитне» паливо на внутрішньому ринку до європейського рівня.

Які уроки можна винести з цього?

Перше – нам потрібно скорочувати споживання газу. Показовим є газовий баланс на 2013 рік. Кабмін прогнозує споживання на рівні 60 млрд. кубометрів, хоча в 2012 році ця цифра склала 54 млрд. кубометрів. Ми будемо нарощувати споживання? Чи Кабмін не хоче ставити амбіційних цілей і піднімати планку вище? Нам потрібно щороку скорочувати споживання газу на 2-4 млрд. кубометрів. Це абсолютно реально і таку ціль має ставити Уряд щороку до тих пір, доки газовий баланс на рік не буде складати 35-38 млрд., з яких 25-27 млрд. – газ українського походження.

Друге – Росія може зменшити ціну на газ. Але до тих пір, доки «Газпром» буде монопольним постачальником, всі україно-російські рішення будуть або тимчасовими, або такими, що не йдуть нам на користь. Побачимо, чим завершаться перемовини щодо ГТС та Митного союзу, особливо в довгостроковій перспективі. Але розраховувати, що ми отримаємо безкоштовний сир марно. 

 

 

  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.