Майбутнє легального грального бізнесу в Україні залежить від рішення уряду

10 серпня 2023, 10:07
Власник сторінки
0
35
Майбутнє легального грального бізнесу в Україні залежить від рішення уряду

Важливо, щоб всі ті ефективні моменти та створена під час війни з метою заохочення бізнесу нормативно-правова база продовжили своє функціонування у позавоєнні часи.

Нещодовно Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, що набрала необхідні для розгляду головою держави 25 тис підписів громадян, щодо необхідності перевірки фактів та підстав, через які лідера легального вітчизняного грального ринку - ТОВ «Паріматч» та в цілому групи компаній Parimatch було внесено до санкційних списків РНБО.

У своїй відповіді Президент України звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з пропозицією уважно опрацювати порушене в тексті петиції питання та за наявності підстав вжити необхідних заходів реагування та дорученням поінформувати автора петиції про відповідні результати.

Позитивна реакція Президента України Володимира Зеленського на петицію свідчить про те, що влада України принципово готова діяти відповідно до закону та з увагою ставиться до проблем бізнесу. Це також може означати, що влада розуміє важливість інвестицій та розвитку бізнесу для економіки країни. Доручення ж урядові з боку президента говорить про те, що кожна інституція повинна займатися своєю роботою, і що перевірки даних правоохоронних органів щодо господарської діяльності компаній чи видача ліцензій на організацію азартних ігор,  – не є повноваженнями Президента України!

Також, позитивний висновок з перевірки може стати додатковим підтвердженням того, що компанії можуть успішно працювати в Україні. Також той факт, що президент вислухав голос громадськості та звернув увагу на проблему, є важливим кроком у напрямку підтримки бізнесу та розвитку економіки України. Це може стати прикладом для інших компаній та громадських організацій, які мають різного роду проблеми з можновладцями, що вони можуть використовувати петиції та інші способи громадської мобілізації для досягнення своїх цілей.

У цілому, вирішення проблеми з Parimatch є важливим кроком у розвитку українського ринку азартних ігор та бізнесу в цілому. Проте, щоб досягти успіху, потрібна співпраця та постійний діалог між владою та бізнесом, а також ефективне законодавство, яке б забезпечувало прозорість та стабільність на ринку. Це дозволить не лише залучити нових інвесторів, а й захистити права споживачів та запобігти нелегальним операціям. Тому влада повинна працювати над створенням ефективної регуляторної рамки, яка б враховувала інтереси всіх сторін і президентові не доводилось втручатись кожного разу, коли виникає якесь критичне чи конфліктне питання. Чим досконалішими будуть регуляторні процедури, чим прозорішими та простішими фіскальні норми, - тим більше шансів на стрімкий розвиток економіки країни як під час війни, так і після нашої перемоги.

Важливо, щоб всі ті ефективні моменти та створена під час війни з метою заохочення бізнесу нормативно-правова база продовжили своє функціонування у позавоєнні часи. Оскільки відновлення країни потребуватиме набагато більше зусиль, ніж звичайний розвиток у мирні часи. Україна потребуватиме суттєвих трансформацій та структурної перебудови економічної моделі, оскільки аграрна та архаїчна модель, що експлуатувалася до війни, неспроможна дати необхідної кількості ресурсів навіть для відбудови зруйнованого (про розвиток взагалі мова не йде). А така трансформація неможлива без простих, зрозумілих та ефективних правових, регуляторних та фіскальних норм.

Інвестиції йдуть, насамперед, в ті юрисдикції, де:

·        забезпечуються права власності;

·        гарантуються рівність прав та умов роботи для всіх видів бізнесу;

·        надаються можливості отримати легальний прибуток від господарської діяльності та вільно ним розпоряджатися після сплати заздалегідь визначеного обсягу податків.

Якщо ці умови виконуються одночасно – гроші в країну йдуть, а якщо ні… то шукають інші варіанти для того, щоб бути вкладеними. І ось зараз саме від урядового розслідування та рішення залежить майбутнє легального грального бізнесу в Україні. Та й не лише грального, бо за кейсом Parimatch спостерігають потенційні інвестори і в інші сфери, насамперед трансатлантичні, які звикли звертати увагу саме на прецеденти і робити висновок про тенденції на ринку спираючись на їх аналіз.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: игорный бизнес,петиция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.