Олігарх Юрушев та бізнес з бойовиками ЛНР?

02 березня 2023, 10:56
Власник сторінки
политолог, политический консультант
0
1131
Віталій Кулик, директор центру досліджень проблем громадянського суспільства

Під час великого вторгнення на чолі українських стратегічних вагоноремонтних підприємств опиняються не просто російські агенти, а викриті СБУ бойовики, які зі зброєю в руках воювали проти України!

Їх “кришею” виступають олігархічні групи, які вкорінилися у систему влади та прикриваються зв’язками в силових рганах. Такою є історія, яку розповіли журналісти Бігус.інфо та ОРД. Проте, є кілька аспектів, що потребують додаткової громадської “підсвітки”.

20 лютого  журналісти Бігус.інфо оприлюднили цікаве розслідування щодо машинобудівного підприємства у Дніпрі (акціонерного товариства Дніпровагонрембуд), яким керує Андрій Анофрієв. Цього добродія 2 квітня 2021 року СБУ затримала по підозрі за статтею 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної організації).

За версією слідства, Анофрієв з травня по червень 2014 року перебував у складі російського бандформування Всевелике Військо Донське. Організовував та ніс службу на блокпостах фейкової ЛНР між Слов’яносербськом і Трьохізбенкою Луганської області – перевіряв документи, затримував людей з метою отримання викупу, проводив незаконні обшуки в автівках. Крім того, за даними СБУ, підозрюваний був причетний до вбивства працівника спецслужби, а також – до підриву мосту через Сіверський Донець. Джерела Бігус.інфо стверджують, що український захисник, у вбивстві якого міг брати участь бойовик – це майор СБУ Тимур Гетьманський. Тоді, у 2021 році, Офіс генерального прокурора повідомляв, що Анофрієв переїхав на підконтрольну Україні територію через конфлікт із ватажками ЛНР.

Проте, 1 квітня 2021-го Шевченківський районний суд Києва обирає терористу Анофрієву – нічний домашній арешт із носінням електронного браслета. Таке рішення підтвердила і апеляційна інстанція!

В ЗМІ писали, що попри участі у війні на боці росії проти України, Анофрієву підозріло “щастило” на те, щоб виходити сухим із води. На момент початку російського вторгнення на Донбас на початку 2014-го вже був директором із вагонобудування ПАТ НВЦ Трансмаш у Луганську. Восени 2014 року з тимчасово окупованої території переїхав до смт. Панютиного на Харківщині, де одразу дістав посаду керівника державного підприємства Укрспецвагон, яке входить у структуру Укрзалізниці. У 2015-му балотувався до Харківської облради від партії Наш край. При цьому продовжував регулярно відвідувати окуповану Луганщину, де селфився з місцевими бойовиками та зрадниками – з’ясували журналісти Бігус.інфо.

У 2019 році Анофрієв опиняється на посадігенерального директора Дніпровагонрембуду (Дніпровського вагоноремонтного заводу) – одного з провідних підприємств у вагонобудівній галузі України. Вже під час повномасштабної війни з Росією Анофрієв від імені підприємства підписував контракти з українськими державними компаніями Український науково-дослідний інститут вагонобудування та Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

Бігус.інфо стверджує, що справу Анофрієва мав розглядати Марківський районний суд Луганської області, який опинився під окупацією в лютому 2022 року. Кінці у воду?

Може Анофрієв і продовжував би керувати дистанційно Дніпровагонрембудом і сьогодні, якби не журналістське розслідування.

Але нас цікавить інший аспект. Власником Дніпровагонрембуд є українсько-грецький мільярдер, олігарх Леонід Юрушев. Чомусь про нього не говориться в розслідуваннях журналістів.

Леонід Юрушев відомий, передусім, як власник “люксових” готелів у центрі Києва та згаданого Дніпровського вагоноремонтного заводу. окрім того, з ним пов’язують такі компанії як Українська лісопильна холдингова компанія та Коростенський завод МДФ. Інші активи – у сферах торгівлі морепродуктами (Скандинавія) та д’юті-фрі (БФ Груп).

Медіа пишуть, що у молодості Юрушев був партнером колишнього президента футбольного клубу Шахтар Ахатя Брагіна. Входив до так званої “єнакіївської групи”, у складі якої він займався операціями на валютному ринку. Був близько знайомий із оточенням Віктора Януковича.

Після Революції Гідності Леонід Юрушев опинився в оточенні вже тодішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Юрушева навіть називали спонсором політсили екс-прем’єра.

Що пов’язує мільярдера Юрушева з терористом-сепаром Анофрієвим? Журналісти вважають, що їх знайомство сталося в 2011 році, коли останній працював менеджером на одному з підприємств, що тоді належало олігархові. Пізніше Анофрієв виник біля Юрушева в 2014 році, коли очолив Укрспецвагон, важливу ланку в схемах олігарха, який на той час працював з поставками для Укрзалізниці. Писали, що тоді розпиляли через фірму-прокладку ТОВ Прем’єр-лізинг, яка належала сім’ї Януковича, 5 мільярдів бюджетних гривень.

В 2019-му Анофрієв знову опиняється у важливому для Юрушева підприємстві - Дніпровагонрембуді. Попри всі слідчі дії СБУ відносно Юрушева, останній якимось магічним способом увесь час уникає відповідальності. Чи не адвокати та “рєшала” з пулу Юрушева надавли йому “правову допомогу”? Іншими словами: відмазували від токсичних історій та “губили” справи в судах під окупацією.

Питання ж у мене наступне: як так сталося, що Анофрієв досі формально на волі? Чи є пан Юрушев в санкційних списках, як людини дотична до фінансування терористичних угруповувань ЛНР? Яким чином людина, яка веде бізнес з терористом продовжує впливати на стратегічно важливі компанії на залізниці? 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.