Цинічна Coca-Cola: "Нічого особистого - тільки бізнес"

18 жовтня 2022, 15:42
Власник сторінки
журналіст
0
6490
Цинічна Coca-Cola:  Нічого особистого - тільки бізнес

На публіку Coca-Cola заявила, що припиняє працювати в Росії - а насправді продовжує спонсорувати путінський режим і війну в Україні

На публіку Coca-Cola заявила, що припиняє працювати в Росії - а насправді продовжує спонсорувати путінський режим і війну в Україні

Після вторгнення Росії в Україну багато міжнародних корпорацій згорнули свій бізнес на території країни-агресора. З російського ринку пішли світові бренди з різних сфер - від одягу і ритейлу до виробників промислового обладнання. Але тепер з'ясовується, що деякі світові корпорації просто схитрували і здали назад. Найяскравіший приклад - це компанія Coca-Cola.

Коротка передісторія

Ще 8 березня Coca-Cola офіційно заявила про те, що припиняє всю діяльність у Росії. Піарники написали пафосний прес-реліз, у якому заявили: "Наші серця - з людьми, які відчувають на собі наслідки цих трагічних подій в Україні". Щоправда, тут же й обмовилися: "Ми продовжуватимемо відстежувати й оцінюватимемо ситуацію в міру розвитку обставин".

Зараз з'ясовується проста істина: серця у них, можливо, і з людьми України, а ось гаманці - точно окремо від України та українців.

Не минуло й півроку, як з'ясувалося: Coca-Cola залишається працювати в РФ і фінансувати путінський режим - корпорація просто провела ребрендинг у Росії. Тепер як ні в чому не бувало корпорація продовжить роботу на російському ринку, просто перейменувавши свою продукцію.

Coca-Cola змінила назву на "Добрий Cola". Усім відома Fanta тепер у роздробі відома як "Добрий Orange", Schweppes перетворився на "Rich тонік", а колишній Sprite фігурує як "Добрий Лимон-лайм".Тут, звісно, вражає цинізм маркетологів.Доброта так і пре усіма газованими бульбашками.А все чому?А є що втрачати! - так би могли відповісти боси транснаціональної корпорації. Щоб замести сліди, ще 29 липня 2022 року найменування російської організації ТОВ "Кока-Кола ЕйчБіСі Євразія" було змінено на непомітне ТОВ "Мултон Партнерс". Генеральним директором "Мултон Партнерс", природно, стала та сама людина, що очолювала Coca-Cola HBC Росія з 2018 року - сербський бізнесмен Александар Ружевич.

Ціна питання - мільярди

Отже, Coca-Cola подібно до хамелеона просто змінила забарвлення. Незважаючи на всі репутаційні ризики, пов'язані з роботою в країні-агресорі. Що змусило їх піти на такий ризик?

Відповідь проста: гроші, і причому чималі.

За роки роботи в Росії Coca-Cola HBC створила могутній виробничий комплекс із 10 заводів із виробництва безалкогольних напоїв і соків - по всій країні, від Санкт-Петербурга до Владивостока.

Як свідчить статистика, за підсумками 2021 року Coca-Cola HBC збільшила продажі в Росії на 18,3%, приблизно до 2,1 млрд літрів напоїв різних брендів. Апетити зростали: виробництво напоїв Coca-Cola в Росії за 2021 рік зросло ще більше - на 24%. До речі, про результати 2021 року компанія повідомила 22 лютого - буквально за два дні до того, як Росія почала бомбити нашу країну.Символічний збіг!

Саме Росія для Coca-Cola є найважливішим ринком збуту.Завдяки продажам у цій країні чистий прибуток Coca-Cola HBC 2021 року зріс на 31,9%, до 547,2 млн євро.

Щось пішло не так

У березні нинішнього року Coca-Cola, можливо, і думала про проблеми України, і серце своє пропонувало нам бонусом у подарунок. Але до серпня їхні менеджери взяли в руки калькулятор. І з'ясували неприємну річ: тільки за перше півріччя 2022 року Coca-Cola втратила близько 190 млн євро через припинення продажів у Росії.

У фінансовій звітності компанії був ще й похмурий прогноз на майбутнє: згідно з розрахунками, Coca-Cola може втратити ще щонайменше 82 млн євро, тому що запаси товарів, які залишилися в Росії, "майже вичерпано", а виробництво і продаж напоїв Coca-Cola в країні не планується.

Саме після цих висновків корпорація вирішила "перефарбуватися": справді, "війна війною, а обід - за розкладом".

Що це означає на практиці?

Ребрендинг компанії і зміна торгових марок дасть змогу Coca-Cola залишитися на ринку РФ, незважаючи на всі показні моральні терзання. І з кожного рубля, витраченого покупцями на "колишні" "Кока-колу", "Фанту" або "Спрайт", Coca-Cola справно відстібатиме податки в бюджет Росії. З якого і далі Путін фінансуватиме виробництво ракет, літаків, танків і патронів для завоювання України, для вбивства наших громадян.

Така ось у Coca-Cola своя "спеціальна військова операція": накинув камуфляж - і злився з місцевістю. Але не прокотить цей номер.Рано чи пізно бульбашки зіллються в одну велику і гучну бульбашку. І босам із головної штаб-квартири корпорації треба б уже зараз замислитися над тим, як гучно може лопнути репутація компанії з багаторічною історією.

А споживачам цих бульбашок на майбутнє хочеться нагадати народну мудрість: "Бачили очі, що купували".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Кока-Кола
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.