Гроші та торгівля впливом на атомці

03 серпня 2022, 19:42
Власник сторінки
политолог, политический консультант
0
1006
Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Як нардеп Шипайло кадрами РАЕС зацікавився

У мережі шириться скандал, про “подяку”, яку нібито передав колишній генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин народному депутату України Остапу Шипайлу (голова підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг) 300 тис. дол. для розгляду і прийняття на засіданні Комітету рішення щодо неправомірності усунення Павла Павлишина з посади генерального директора Рівненської АЕС. Цю історію можна було б віднести до банальної “заказухи” на поважних нардепів від “зелених”, якби не одне “але”. Чутка про хабар збурлила не лише кулуари парламенту та журналістів, але й викликала справжні розбірки в Комітеті та, кажуть, призвела до звенення у НАБУ.

Злі язики торочать, що головне антикорупційне бюро зацікавилося аномальною активністю деяких народних депутатів і особисто голови Комітету Андрія Геруса у вирішення долі екс-директора РАЕС Павлишина.

Молодий і вже досить амбітний політик із неоднозначною репутацією Остап Ігорович Шипайло від самого початку своєї кар’єри у Верховній Раді почав активно впливати на ключові кадрові призначення в галузі атомної енергетики.

Він пройшов до Верховної Ради України на виборах у липні 2019 року під номером 120 у списку партії Слуга народу. Уродженець Львова, за освітою – юрист. Шипайло був директором ТОВ Карпатбуд Девелопмент та дочірнього підприємства Львівська енергетична. Про історію “бізнесу” цих компаній, окрема про тендера на будівництво гуртожитку для Львівського національного університету імені Івана Франка також вже багато писали.

В парламенті нардеп Шипайло відзначився тим, що брав участь в усуненні з посади керівника ДП НАЕК Енергоатом Юрія Недашковського (як виявилось саме для подальшого призначення на цю посаду Павла Павлишина, який займав її з листопада 2019 р. по березень 2020 р.) та голову Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука.

Розслідувачі стверджували, що посада голови цього агентства потрібна була Остапу Шипайлу для “правильної” організації тендера на будівництво сховища зберігання високоактивних відходів (ВАО), які мали повертатись з росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Вартість цього проєкту складає 4 млрд. грн. Замовником будівництва є Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Шипайло одразу почав заводити під тендер щойно створений консорціум Адамант і Кінтегро (АіК). Але коли виплили численні порушення в їхній документації, послав із пропозиціями “гінця” до іншого учасника тендеру компанії ТОВ ЮТЕМ-інжиніринг. Говорили й про “ціну питання” — 15% відкату (580 млн. гривень). Шипайло виставив “гарантійні вимоги”: необхідність укладання договорів субпідряду з “правильними” фірмами; переуступка прав, де потрібно; частка акцій у компанії та навіть застава частини майна кампанії під гарантію виконання зобов'язань. Таке “викручування рук” свого ефекту не дало і Остап Шипайло всіма силами знову почав просовувати АіК, який був створений під проєкт.

Журналістам відомі близькі зв’язки Остапа Шипайла з іншим одіозним народним депутатом Ігорем Абрамовичем (Опозиційна платформа – За життя), якого пов’язують із олігархами Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком. Часто їх разом помічали в шикарній машині Абрамовича. Він є акціонером компаній, які займаються газом, вугіллям та електроенергією.

Зараз Шипайло активно обходить владні кабінети та веде роботу з нардепами, членами енегетичного Комітету з метою повернути на РАЕС Павла Павлишина. У них давні хороші відносини. Розслідувачі писали, що раритетний мотоцикл HARLEY-DAVIDSON XL 883 1997 року у Шипайла з’явився саме дякуючи Павлишину.

Тож історія повторюється. Знов у Павла Павлишина є кадрове питання і Остап Шипайло – головний лобіст його вирішення у стінах парламенту та інших органах центральної влади.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.