Як Приватбанк заздалегідь «визначив» переможця тендера на інкасаторські авто.

12 серпня 2021, 20:29
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
289

Тим, що тендери, які мали забезпечити прозорість і конкурентність, вже давно стали інструментом маніпуляцій і «підігрування» окремим компаніям нікого не здивуєш


 Однак часом дізнаєшся про такі «цікаві» схеми, що дивуєшся: таку б винахідливість, та в корисних цілях - багато державних установ і компаній працювали б набагато ефективніше.
Останнім часом з певною періодичністю мені траплялися матеріали про те, як центральні і регіональні органи влади організовують закупівлі транспорту «для своїх». Завдяки тому, наскільки продумані всі можливі нюанси і прописані документи, можна зробити висновок: схеми відсіювання «неправильних» учасників в цій сфері доведені майже до досконалості.
Наведу конкретний приклад. Днями повинен пройти тендер «Приватбанку» на закупівлю 140 броньованих інкасаторських автомобілів. Зважаючи на попередній досвід, ціна питання - понад 250 млн гривень. Для прикладу, у 2017 році Ощадбанк закупив 130 інкасаторських машин за 230 млн гривень, однак відтоді ціни істотно зросли.
Якщо відкрити тендерну документацію і подивитися техзавдання, людина, яка не дуже добре знайома з автомобільним ринком, навряд чи зрозуміє у чому проблема. Навіть більше: ті, хто розбирається в технічних характеристиках різних моделей транспорту, можуть відразу не вловити всі нюанси.
Щоб оцінити «красу гри», потрібно проаналізувати всі висунуті до автомобілів вимоги в комплексі. Тож які характеристики у машин хоче бачити Приватбанк?

Почнімо з вимог до двигуна: робочий об'єм не менше 1 900 куб. см. Загалом, нічого незвичайного. Параметр відкритий, таких машин - хоч греблю гати.
Йдемо далі. Вимоги до максимальної потужності: не менше 130 кінських сил. Знову ж таки - це не щось екстраординарне. Однак, наприклад, у автомобілів Renault, які проходять за іншими параметрами, потужність двигуна 125 кінських сил. Тобто ось вже є один показник, за яким можна відсіяти частину претендентів. При цьому очевидно, що різниця максимальної потужності в 5 кінських сил - не принципова. Але добре, у замовника є своє бачення.
Наступний параметр - вимоги до вантажопідйомності: не менше 1 600 кг. Також відкритий параметр, така вантажопідйомність для подібних моделей автомобілів - це норма.
Але якщо додати до переліку наступну вимогу, то ситуація змінюється кардинально. А полягає вона в тому, що на задній осі автомобіля повинно бути два колеса. Тут можна гмикнути, але справа в тому, що на багатьох фургонах з необхідною вантажопідйомністю на задній осі встановлюється «зпарка» - тобто не два колеса, а чотири.
Наприклад, автомобілі Ford забезпечують кращу вантажопідйомність - 2 тони, але у них на задній осі встановлена саме «зпарка».
Таким чином, якщо скласти всі параметри, відсіваються практично всі представлені на ринку моделі, за винятком автомобілів Peugeot і Citroën.
І тут ми переходимо до «вишеньки на торті». У вимогах до тендеру прописано, що учасник повинен надати довідку від імпортера базового фургону про наявність гарантій щодо сервісного обслуговування. Тобто подаючись на тендер, компанія завчасно повинна налагодити партнерські відносини з імпортером Peugeot і Citroën та отримати необхідні документи.
Таким чином виходить, що для компаній, які працюють з автомобілями інших марок, практично безглуздо брати участь в цьому тендері, адже умови прописані під транспорт конкретних марок.
Навіть більше, з огляду на те, що ринок спецтранспорту не надто широкий, є велика ймовірність того, що можна передбачити і переможця тендера з такими вимогами - це компанія «ВіДі Юнікомерс», яка входить в ViDi Group Віталія Джуринського або партнери з їхньої орбіти. До речі, саме «ВіДі Юнікомерс» виграла згаданий тендер на постачання автомобілів Ощадбанку в 2017 році. А на початку серпня 2021 року ця ж компанія поставила Ощадбанку 60 броньованих автомобілів за 130 млн гривень.
https://ukranews.com/news/792995-oshhadbank-zakupit-60-inkassatorskih-mashin-za-130-mln-griven
А тепер виникає закономірне питання: чому Приватбанк прописує тендер таким чином, щоб переможець був заздалегідь визначений? Відповідь здається очевидною - у когось з представників банку є відповідна зацікавленість, або навіть домовленість. Навіть більше, компанія, яка фактично залишається єдиним претендентом, може навіть не змінювати свою пропозицію ціни - все-одно немає з-поміж кого обирати.
На жаль, повторюся - подібними історіями в нашій країні навряд чи когось здивуєш. Проте, мені здається, якщо про такі явно неконкурентні умови тендера стає відомо заздалегідь - його проведення має бути зупинено для проведення відповідних перевірок. В ідеалі – тендерні вимоги повинні бути змінені, аби всі учасники закупівель були в рівних умовах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.