Як електронні медичні картки трансформують систему охорони здоров’я в Україні

13 грудня 2020, 17:35
Власник сторінки
0
15
Як електронні медичні картки трансформують систему охорони здоров’я в Україні

Електронні медичні картки, які зберігають дані пацієнтів в єдиному цифровому реєстрі, працюють в Україні вже більше року.

На початку 2018 року в Україні відмовились від ведення паперової документації у сфері охорони здоров’я. Це рішення передбачало створення «єдиної цифрової медичної платформи» — нової системи електронних даних про стан здоров’я конкретного пацієнта.

У тестовому режимі така система почала працювати у березні 2019-го: Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спільно з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) у тестовому режимі запустили можливість ведення електронних медичних карток [далі — ЕМК] через медичні інформаційні системи.

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри медзакладів, що підключені до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), отримали змогу вносити інформацію про пацієнтів, створюючи для них ЕМК. Пацієнтам, у свою чергу, стала доступною інформація про їх звернення до спеціалістів, діагнози, призначене лікування, направлення на додаткове обстеження і так далі.

«Якщо це історія типових звернень, невролог побачить свої попередні записи. Записи інших лікарів — іншого невролога чи хірурга, наприклад, не побачить. Але якщо лікарю-неврологу вкрай потрібно для якісного лікування подивитись історію звернень пацієнта, наприклад, до алерголога, то лікар запитає у пацієнта дозволу на доступ до конкретних даних і вводить в систему коди, які конкретно дані йому потрібні», — розповідає Дмитро Черниш.

Якщо переваги ефективної цифрової системи медичних даних є зрозумілими для пацієнтів (відсутність паперових довідок, захист персональної інформації, зручне користування медичними послугами і т. і.), плюси ведення електронних медичних записів для лікарів можуть здатися не такими очевидними. Але це лише на перший погляд.

Насправді ЕМК звільнює лікарів від повсякденних завдань, пов’язаних із заповненням купи документів, а також дозволяє їм складати звіти та зосереджуватись на наданні якісних послуг своїм пацієнтам.

Буквально у декілька кліків медичний працівник може отримати повну історію хвороби пацієнта та прийняти правильне рішення щодо подальшого його лікування. Це мінімізує ризик помилки у записах, неправильного рішення через людський фактор та загалом підвищує якість обслуговування.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: digital
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.