Нові правила оренди держмайна: чому це вигідно бізнесу

03 листопада 2020, 15:16
Власник сторінки
Керівниця напряму електронних аукціонів на майданчику E-Tender
0
125
Нові правила оренди держмайна: чому це вигідно бізнесу

Тисячі об'єктів нерухомості державної та комунальної власності, поки що, залишаються вакантними. Чому ж не скористатися шансом і не орендувати приміщення у держави чи місцевої влади?

Тисячі об'єктів нерухомості державної та комунальної власності, поки що, залишаються вакантними. Загальна їх площа - кілька мільйонів квадратних метрів. Знаходяться ці об'єкти в різних регіонах України. Навіть у невеликих містечках знайдуться приміщення, які можна буде орендувати у держави або у місцевої влади. Чому цим не скористатися? У переліку вакантної нерухомості багато офісних, виробничих та складських приміщень. Для когось це, можливо, шанс розпочати свій бізнес — відкрити у такому приміщенні офіс, кафе, перукарню тощо. Але, щоб стати щасливим орендарем такого приміщення, потрібно перемогти в аукціоні.

 

Що таке нова процедура оренди майна

У 2020 році правила передачі державного та комунального майна в оренду змінилися кардинально. Фактично, відбулась революція у сфері управління власністю. Раніше, цікаві об'єкти держмайна, зазвичай, здавали в оренду без конкурсу, одразу укладаючи прямий договір з потенційним орендарем. Приймали такі рішення комісії, до складу яких входили чиновники різного рівня. Доступ до інформації був обмежений, процедура  забюрократизованою, рішення непрозорими. Звісно, при такій моделі орендна плата не завжди відповідала ринковій і бюджети різних рівнів могли нести втрати. 

Наразі такі підходи залишаються у минулому. Тепер діє нова процедура. Передача державного та комунального майна в оренду відбувається у системі Prozorro.Продажі. Потенційні орендарі тепер змагаються за право орендувати той чи інший об'єкт на електронних аукціонах. Сутність аукціону проста: майно отримує той учасник, який запропонував найбільшу орендну ставку. Спотворити чи підробити результати електронного аукціону неможливо, адже зберігається анонімність всіх його учасників аж до моменту оприлюднення протоколу результатів.

Отже, в сферу оренди майна прийшла справжня конкуренція, яка вигідна як державі, так і підприємцям. Зиск для держави - справедлива орендна плата, яка  допоможе наповнювати бюджети різних рівнів. Для підприємців - чесна процедура оренди без корупції. Правовідносини між учасниками процесу (орендарем, орендодавцем, балансоутримувачем) є прозорими і публічними.  В Prozorro.Продажі будуть завантажені всі чинні договори. Контролюючі органи, журналісти чи активісти завжди, при потребі, зможуть їх перевірити.

Як перемогти в аукціоні з оренди 

Знайти цікавий об'єкт нерухомості просто - всі переліки майна знаходяться в єдиному реєстрі на Прозорро.Продажі, який щоденно поповнюється новими об’єктами по всій території України. Публікують вільні для оренди об’єкти Фонд державного майна та органи місцевого самоврядування (міста, села, об’єднані територіальні громади тощо). Далі, майбутньому орендарю потрібно зробити ряд кроків.

Перше. Подати заяву орендодавцю - органу, який здає в оренду приміщення. Це може бути регіональне відділення Фонду держмайна або орган місцевої влади, або, навіть, комунальне чи державне підприємство, як балансоутримувачі такого майна. Подається електронна заява в системі Prozorro.Продажі через електронний майданчик. До заяви потрібно додати лише кілька документів.

Що відбудеться далі? Протягом 20 робочих днів з дати подання заяви, орендодавець оприлюднить в Prozorro.Продажі оголошення про проведення аукціону. Аукціон має відбутися не раніше ніж через 20 днів, але не пізніше ніж через 35 днів з дати публікації оголошення.

Вище була описана ситуація, коли ви стаєте ініціатором аукціону з оренди. Якщо ж аукціон щодо цікавого вам майна вже ініціював інший потенційний орендар, ви можете теж взяти в ньому участь.

Друге. Зареєструватися на акредитованому електронному майданчику. Це потрібно зробити у будь-якому випадку, адже взяти участь в аукціоні можна лише через електронний майданчик. Також це допоможе відстежувати всі стадії підготовки та проведення аукціону. Наприклад, на майданчику можна підписатись на розсилку, в якій ви будете отримувати важливі повідомлення стосовно об'єктів, які вас цікавлять.

Крім того, ви отримуєте зручний доступ до єдиного реєстру всього державного і комунального майна, що передається або планується для передачі в оренду. Цей реєстр саме зараз активно наповнюється.

Третє. Участь в аукціоні. На аукціон теж потрібно зареєструватись. В процесі реєстрації потрібно буде подати свою стартову пропозицію - величину орендної ставки, яку ви готові платити за це приміщення. Ваша пропозиція не може бути нижчою, ніж початкова ставка, яку встановив орендодавець.

Аукціон призначається на певний час. Вам потрібно буде зайти в систему електронного майданчику та взяти участь у торгах. Торги відбудуться, якщо в аукціоні зареєструвались кілька учасників. Якщо учасник один - він одразу стає переможцем.

Якщо учасників кілька і починаються торги, будьте готові до того, що вам доведеться підвищувати свою початкову ставку. Адже, якщо лот вигідний, за нього будуть боротися й інші учасники.

Звичайно, в усіх процедурних та технічних питаннях вам допоможуть спеціалісти електронного майданчику. Та без консультацій з фахівцем електронного майданчику не обійтися і при виборі стратегії участі в аукціоні. Головне, щоб вас проконсультували досвідчені спеціалісти. Не соромтеся запитати, як довго вони працюють на ринку? Який відсоток успішних аукціонів у Prozorro.Продажі провів майданчик? 

Бажаємо вам перемог в аукціонах з оренди державного і комунального майна та успіхів у розвитку вашого бізнесу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: оренда,майно,ProZorro
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.