Друга хвиля COVID: як вистояти ринку нерухомості

30 травня 2020, 16:23
Власник сторінки
Економіст, експерт будівельного ринку, керівник проектів Perfеct Group
0
222

Сьогодні Україна поступово виходить із карантину, відновлюючи роботу громадського транспорту, багатьох підприємств та установ. Проте, що робити бізнесу, якщо буде друга хвиля епідемії.

Карантин став показовим прикладом і ще раз підтвердив тезу, що виживають і лишаються працювати в бізнесі, мабуть, як і в будь-яких інших сферах, найсильніші.

Ринок нерухомості став однією з тих галузей в Україні, якій вдалося пройти через жорсткий етап карантину дещо легше, ніж багатьом іншим бізнесам.

Будівельним компаніям дозволили продовжувати роботи за умов дотримання дистанції, наявності масок у робітників та виконання інших санітарних норм.

Це дозволило фірмам працювати, уникнути скорочень сотень тисяч працівників, а також підтримати впевненість серед інвесторів.

Звичайно, були й складнощі. Наприклад, перша половина квітня стала справжнім періодом затишшя. Кількість угод скоротилась до 20% у порівнянні із докарантинним графіком.

Забудовники без великого фінансового плеча стали нервувати – більшість з них мають ресурсів щонайбільше на декілька місяців без продажів.

Проте згодом ситуація вирівнялась, і вже на четвертому тижні число угод зрівнялось з показником до введення обмежень.

На літній період девелопери налаштовані оптимістично. В карантин спостерігалося зменшення частки інвестиційного попиту, зате виросла кількість угод, коли люди купують квартири для проживання.

Відкладений інвестиційний попит двох місяців перейде на початок літа, і найбільше виграють забудовники, які не зупиняли роботи на об’єктах.

Проте девелоперам не можна розслаблятися, і треба готуватись до можливої другої хвилі коронавірусу та повернення суворого карантину.

Найперше, що необхідно зробити – це на постійній основі впровадити нові протоколи роботи. Соціальна дистанція 2 метри, щоденні вимірювання температури, використання масок та інших засобів індивідуального захисту мають стати новою нормою.

Список потенційних заходів може включати фіксовані зміни, щоб робітники різних змін не перетинались. Тоді, навіть якщо в одного будівельника буде виявлено коронавірус, на самоізоляцію піде лише одна зміна, а не все будівництво.

Також можна закріплювати робітників за поверхами, таким чином мінімізуючи їх спілкування. Причому будівельні компанії мають діяти проактивно, а не чекати вказівок.

Тоді галузь зможе уникнути цілої низки питань в разі повернення суворих обмежень.

Другий пункт включає використання новітніх технології та віддалену роботу. Всі працівники, які можуть ефективно працювати онлайн, мають це робити.

Звичайно, ніхто не говорить про повне скасування будь-яких особистих візитів на будівництва або зустрічей із партнерами.

Та їх число треба мінімізувати, замінюючи, де це можливо, цифровими інструментами. Наприклад, в США для нагляду за процесом будівництва компанії починають використовувати дрони.

Виявилось, що один годинний обліт на дроні може замінити особистий візит команди із декількох осіб тривалістю пів дня.

Також варто максимально зменшувати особисті зустрічі з постачальниками та підрядниками – архітекторами, дизайнерами та іншими фахівцями.

Це може бути важко, вимагати додаткових витрат ресурсів на софт та навчання персоналу. Але й вигоди чимало – починаючи від економії часу на дорогу, і закінчуючи меншими ризиками захворіти для працівників.

Карантин сильно вплинув на поведінку покупців: тепер багато потенційних інвесторів хочуть отримувати всю можливу інформацію про об’єкти онлайн.

Люди стали активніше користуватись месенджерами, дзвонити менеджерами по відеозв'язку та просити влаштувати їм віртуальні екскурсії.

При чому це стосується не тільки молодих покупців, але й клієнтів середнього і старшого віку. Якісний сайт, 3D-моделі будинків і квартир, продуманий інтерфейс та актуальна інформація про доступні планування і ціни стали вартувати не менше, ніж просторі та світлі відділи продажів.

Нарешті, багато компаній зрозуміли, що не можна бути цілком залежними від грошей інвесторів. Розпочинаючи кожен новий проект, девелопер має чітко розуміти, де він знайде гроші на будівництво навіть за нульових продажів.

Наприклад, розробляються декілька альтернативних бекап-опцій під кожне будівництво, і деякі з них навіть не передбачають прибутків.

Проте всі ці об’єкти будуть введені в експлуатацію і це стане репутаційним капіталом для компанії. Але такий підхід є результатом досвіду декількох криз.

Натомість для великого пулу девелоперів сьогоднішня ситуація стала першим реальним стрес-тестом. І якщо зараз обставини спрацювали для галузі стримано-негативно, ніхто не може точно прогнозувати наслідків можливої другої хвилі.

Саме тому до осені забудовники мають переглянути свої портфелі та джерела фінансування об’єктів.

Жодна компанія у світі не має достатньо ресурсів, щоб самотужки зупинити кризу. Проте фірми можуть підготуватися до проблемних ситуацій.

Для будівельних компаній кризові явища завжди були джерелом репутаційного капіталу – чим більше труднощів подолав забудовник, тим охочіше люди вкладатимуть кошти в його об'єкти в майбутньому.

Сьогоднішня ситуація з карантином не виключення. І якщо перша хвиля обмежень застала ринок зненацька, то зараз будівельники мають достатньо часу, аби підготуватись до можливої другої хвилі обмежень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: карантин,забудовники
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.