Чи допоможуть олігархи врятувати українську економіку?

20 березня 2020, 13:48
Власник сторінки
0
57

Новий план Президента Зеленського

Україна-2020 на порозі нової соціально-економічної кризи, і пандемія коронавіруса у всьому світі стане перевіркою для нового уряду: чи здатен він запобігти затяжній рецесії, девальвації гривні та зростанню безробіття.

Стабілізація макроекономічних показників урядом Гройсмана, після масштабного падіння ВВП внаслідок російської агресії на Донбасі і окупації Криму, протрималася недовго. Уже в січні, після декількох років зростання української економіки, Держстат зафіксував перше падіння національного ВВП.

Мало хто говорить, що негативну динаміку в промисловості ми бачимо вже давно і сільське господарство разом з IT послугами більше «не витягує» зростання, а «якір» у вигляді постійно зростаючого внутрішнього споживання під впливом глобальної рецесії «піде» на дно.

Зустріч Президента з великим українським бізнесом покликана забезпечити «подушку» у вигляді резерву на 12 млрд гривень для боротьби з можливою пандемією коронавірусу в Україні. На нашій пам'яті такі зустрічі з олігархами вже були у Леоніда Кучми і Віктора Януковича, але, як правило, вони закінчувалися «дерибаном» залишків української промисловості і державних підприємств.

Виникає питання: це нова ілюзія допомоги великого українського капіталу національній економіці чи новий ефективний план Президента Зеленського? Може, варто розглянути план Б? Ним може стати відновлення поглибленого співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та розробка нової фінансової «дорожньої карти» для України.

І, можливо, в світі зараз не буде так багато вільних грошей, як це було в 2014 році, але зараз явно ніхто не зацікавлений, щоб наша країна перетворилася на фінансову чорну діру в центрі Європи. Також потрібно відновити деолігархізацію української економіки, тому що без цього не буде ні реальної боротьби з корупцією, ні свободи слова, ні конкурентного бізнес-середовища.

Країна потребує ефективного керівництва, і чи зможе ним стати уряд Шмигаля, ми побачимо вже найближчим часом.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Президент Украины,економіка України,бізнес,Уряд України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.