Коломойський продає Центренерго російське вугілля по ціні вище Роттердам+

23 вересня 2019, 13:00
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
6
1669
 Коломойський продає  Центренерго російське вугілля по ціні вище Роттердам+

Бізнесмен Ігор Коломойський намагається легімітизувати постачання російського вугілля, або під його виглядом вугілля з ОРДЛО, на держкомпанію «Центренерго»


Ці протести стосувалися поставок російського вугілля для потреб «Центренерго». А російське вугілля як відомо із ЗМІ, для «Центренерго» везе компанія «Нафта форс», яка раніше возила бензин для компаній Коломойського.

Щоправда, історія із блокуванням завершилася розгромом протестувальників, що фактично веде до подальшої легітимізації і створення видимості легальності привезення російського вугілля, яке насправді може виявитися ЛДНРівським вугіллям».

Хочу зазначити, що через близькі до Коломойського структури вугілля продається «Центренерго» по ціні, що є суттєво вищою за розраховану за формулою «Роттердам+», а вироблену з нього електроенергію держкомпанія продає підприємствам бізнесмена за заниженим тарифом.

Можливо саме тому оточення Коломойського (нині шановане панство «народні депутати України») раніше так несамовито боролося із формулою «Роттердам плюс». Адже тепер у Коломойського є можливість продавати вугілля по дорожчій ціні, ніж дає та ж таки формула «Роттердам плюс».

Ціна Коломойського сьогодні – більше 3000 грн. за тонну. Ціна вугілля на хабі API2 – трохи більше 1800 грн. Але, схоже, ціль якраз і полягає у тому, щоб отримати надприбуток від продажу вугілля і потім ще раз отримати прибуток від продажу дешевої електроенергії для феросплавних заводів». Нинішня ситуація підтверджує, що запровадження формульного ціноутворення у 2016 році дозволяло стримувати ціну на вугілля від штучного завищення. Усе це іще раз підтверджує те, що фактично ціна вугілля за формулою «Роттердам плюс» була граничною ціною. Такий собі «прайс-кеп», який не дозволяв завищувати ціну на вугілля. Та й чинна голова НКРЕКП Оксана Кривенко раніше визнавала, що формула «Роттердам плюс» дала можливість споживачам зекономити майже 40 млрд. грн.  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Игорь Коломойский,Роттердам,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.