Естонська програма E-residency або як українка О.Костова веде бізнес в ЄС

09 січня 2018, 17:06
Власник сторінки
0
116

Переваги програми та історія успіху української спеціалістки з оптимізації конверсії.

Ольга Костова спеціаліст з оптимізації конверсії, вона працює на пересіченні двох професій data science і digital marketing.  

В Україні Ольга працювала з такими відомими брендами як Kwamb.io, Netpeak.ua, iTMag.ua і низкою інших. Серед її західних клієнтів AIDA Kreuzfahrt, Costa Croisières, Seetours.de та інші. На сьогодні Ольга входить в число передових спеціалістів з оптимізаціі конверсіі веб-сайтів та мобільних аплікацій.

“З 2014 року я повністю перейшла на фріланс, і оскільки для більшості моїх клієнтів не має потреби тримати мене в офісі, я працюю на відстані і багато подорожую. Про свої подорожі і враження я пишу у власному блозі


1. З яких чинників статус е-резидента може бути корисним або необхідним для українців? Які можливості відкриває статус е-резидента: проживання, робота, ведення бізнесу в Естонії (враховуючи віддалено)?

Естонське електронне резидентство надає можливисть відкриття компанії в рамках ЄС. Як на мене, це найважливіша перевага. Від тепер будь-яка европейська компанія відкрита до колоборації з тобою. Ніякоії бюрократії і головного болю про те, як провести оплату. 

Електронне резиденство не надає права на проживанная в ЄС і ніяким чином не спрощує візові проблеми українців, але є можливість працювати віддалено і завдяки новим візовим врегулюванням між Україною та ЄС також є можливість в будь-який момент відвідати клієнта. 

2. Які переваги дає управління компанією через систему e-Residency? 

Для більшості українців відкриття компаніі через програму e-Residency Естонії є найшвидший шлях для офіційної і спрощеної діяльності в рамках ЄС правового поля. Все доступно онлайн, немає потреби їхати в Естонію і всім можна заправляти на одній мові - англійській.

3. Чи заборонено чинним законодавством України або Естонії отримання такого статусу? Чим він відрізняється від звичайного громадянства? Які обмеження можуть бути для регістрації?

Електронне резиденство немає нічого суцільного з громадянством, це нова ідея, яка ніяким чином не регулується сучасними законами України. Це означає: воно не є забороненим і українці абсолютно легально можуть насолоджуватися перевагами ведення бізнесу в ЄС.

4. Як виглядає процес отримання статусу? Ми хотіли б знати покроковий алгоритм із вказанням цін і строків. Які є нюанси, підводні камені?

Шлях до відкриття компаніі в ЄС через e-Residency Естонії займає 4 кроки:

1) Подати заявку онлайн на офіційному веб-сайті програми [e-Residency – New Digital Nation]() За розгляд заявки треба заплатити 100 євро, процедура займає два тиждні, і за офіційною статистикою лише 6% заявок отримують відмову. 

2) Наступний крок після затвердження вашої заявки - забрати ID-карточку в консульстві Естонії в Україні (чи в будь-якому іншому консульстві Естонії у світі). 

3) Щойно ви отримаєте ID-карточку - можна налаштувати свій аккаунт електронного резидента і відкрити компанію. Подробиці про відкриття компанії і отримання офіційної адреси для цієї компанії можна подивитися на офіційному веб-сайті програми: ()

4) Останній крок - це відкриття банківського рахунку. Це можна зробити онлайн через фінський банк-стартап Holvi ()

В цілому, менше ніж за місяць ваша компанія буде готова до роботи. 

З власного досвіду додам, що відкриття і ведення компанії є простим і прозорим, вся інформація доступна онлайн. Відповіді на будь-які запитання можна знайти на трьох основних ресурсах:

- офіційний веб-сайт програми [e-Residency – New Digital Nation](

- а також блог чудового бухгалтерського стартапу, послугами якого я особисто користуюся

5. За що особа може бути позбавлена статусу е-резидента? Чи ми маємо якимось чином подовжувати статус? Чи дає він право на отримання громадянства в майбутньому, та за яких умов?

Чесно кажучи, я не знаю офіційної відповіді на перше запитання, але можу уявити, що будь-яка незаконна діяльність може привести до позбавлення статусу електронного резидента. Під час подачі заявки на резиденство ви підписуєту угоду з Естонським урядом, яка регуляє усі правові питання. 

Статус електронного резидента видається одноразово, проте ID-карточка має термін дії три роки, і її треба продовжити.

Електронне резидентство ніяким чином не пов’язане з громадянством і я сумніваюся, що це буде можливо в майбутньому. Я більше сподіваюся, що одного дня, в недалекому майбутньому, Україна все ж таки стане членом ЄС.

6. Які податки ми маємо платити власнику цього статусу, за що та в якому обсязі? 

Згодно до Естонського уряду, ви платите податки, коли виводите гроші із компанії. Шляхів виводу грошей існує декілька:

- 20% - на виплату дивідендів 

- 50% - виплата заробітної плати (включає соціальні податки, виплати до пенсійного фонду і медичне страхування) 

- 0% - покриття бізнес витрат (бізнес поїздки на конференції чи зустрічі з клієнтами, а також витрати на ведення бізнесу, як то оплата хостінгу чи навіть купівля робочого ноубтуку).

До того ж не обов’язково виводити гроші з компанії - їх можна інвестувати від імені вашої компанії, але мені не відомі подробиці.

У будь-якому випадку я не є експертом з оподаткування і всі бюрократичні питання для мене врегульовує Талліннський стартап

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.