Кожна сім’я скинулась по 2200 грн на утримання «рентабельного» Нафтогазу

24 лютого 2016, 16:50
Власник сторінки
Політолог
0
208
Кожна сім’я скинулась по 2200 грн на утримання «рентабельного» Нафтогазу

НАК «Нафтогаз України» - це справжня «чорна діра». Тільки якщо раніше його дефіцит покривали за рахунок Державного бюджету, то зараз на цю контору скидається весь український народ напряму.

НАК «Нафтогаз України» опублікувала інфографіку використання природного газу в Україні за 2004-2015 роки (статистика не враховує окупованих територій). Окремо позначена динаміка за останні два роки. 


Варто одразу відзначити – одкровення не сталося. Падіння споживання блакитного палива промисловістю з 2013 року складає 38%, теплокомуненерго і ТЕЦ – 29%, бюджетні організації -39%. Ці дані цілком вкладаються у державну політику зменшення споживання газу через впровадження нових технологій. Свою роль зіграла й економічна криза, через що промислових споживачів поменшало.

Втім одна цифра все ж викликала подив. Порівняно з 2013 роком населення почало споживати на третину газу менше (-33%). У чому ж причина? Хіба українці почали повально викидати на сміттєзвалище старі котли? Чи всі одразу захопилися відновлювальною енергетикою? 300% девальвація національної валюти цьому аж ніяк не сприяє. Насправді, населені пункти продовжували газифіковувати, а отже і споживачів серед фізичних осіб мало б лишатися хоча б на тому ж рівні.

Відповідь лежить на поверхні – «економічно обґрунтований» тариф. Нафтогаз продає газ населенню за ціною 7188 грн за тисячу кубометрів. Це призвело до того, що, за інформацією уряду, близько 6 мільйонів сімей «посаджені на голку» субсидій. Зважаючи на «досконалість» системи надання субсидій, людей, які не можуть платити запропонований тариф, очевидно, більше.

І саме у таких умовах падіння споживання газу приблизно на третину, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк в останній 10-тихвилинці спілкування з народом заявив, що нарешті НАК «Нафтогаз України» стала прибутковою, оскільки у «ній немає олігархів, які сосали гроші з ваших кишень». Мантра про олігархів може прибавити якісь політичні дивіденди. Але все таки звідки ж гроші?

Відповідь проста – як раз з наших з вами кишень. Адже купляє Нафтогаз у свого дочірнього підприємства ПАТ «Укргазвидобування» газ за ціною (ВДУМАЙТЕСЬ!) 1908 грн /1тис м3. У минулому році НАК купив в УГВ майже 13 мільярдів метрів кубічних газу, які потім просто перепродав, зокрема, населенню. Це дозволило зібрати на рахунках НАКу майже 70 мільярдів гривень, або майже 39 мільярдів гривень чистого прибутку. 

А що є власне НАК «Нафтогаз України»? Формально це вертикально-інтегрована нафтогазова компанія, яку засновано відповідно до Указу Президента України від 25 лютого 1998 року №151. 100% статутного фонду належить уряду. НАК здійснює повний цикл операцій з видобутку, переробки та реалізації нафти і газу. А що ж насправді? Нафтогаз – це посередник, компанія-«прокладка», яка в реальності нічого не добуває і не транспортує. На яких підставах вона отримує такі надприбутки? 

Чому державні українські компанії із реального сектору економіки фактично отримують копійки, в той час надбудова знімає усі вершки? І де тут інтерес, власне, держави?

Цілком очевидно, що після десятків мільярдів прибутків набагато легше виводити кошти всередині самої компанії через різні схеми. Цікаво, що на одне прибирання, як повідомляють джерела, центральний офіс НАКу витрачає 14 мільйонів гривень в рік. В той же час, для прикладу, величезна будівля уряду на Грушевського витрачає за цілий рік всього 10 млн гривень на оплату ЖКП. Про це нещодавно повідомляв 1+1.

НАК «Нафтогаз України» - це справжня «чорна діра». Тільки якщо раніше його дефіцит покривали за рахунок Державного бюджету, то зараз на цю контору скидається весь український народ напряму. Так, кожна сім’я в Україні, переплатила 2200 гривень в рік, купуючи, буквально, повітря. Непоганий бізнес-план для фактичної чи рельної прихватизації, чи не так?

НАК – це породження корупції у найгіршому її вигляді. Навіть реорганізація цієї компанії відповідно до Третього енергетичного пакета не вирішить по суті проблеми. Саме тому Нафтогаз має бути ліквідований як такий.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Яценюк,Нафтогаз,Укргаздобыча
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.