Чим загрожує Україні надто дешева нафта?

14 січня 2016, 16:54
Власник сторінки
Народный депутат Украины
3
271

Ціна нафти марки Brent сьогодні вперше з 2004-го року опустилася нижче 30 доларів за барель. До того ж існуючі тенденції засвідчують подальше здешевлення сировини.

Здавалося б, для України це виключно позитивний процес, оскільки, по-перше, дешева нафта сильно б’є по економіці країни-агресора, по-друге, ціна на чорне золото тягне вниз ціну на газ, що сприяє енергетичній незалежності Києва від Москви і, по-третє, обвал на світовому ринку нафти має призвести до пониження вартості пального для українських споживачів.

Але поряд з очевидними плюсами обвал світових цін на нафту несе і цілком об’єктивні загрози економіці України.

Річ у тім, що її здешевлення тягне вниз і ціни на інші товари на глобальному ринку, в тому числі на традиційну експортну продукцію українського виробництва – сталь, руду, зерно, продовольство тощо. Низька ціна експортованих товарів спричинить ще більший дефіцит валюти в країні, внаслідок чого девальвація гривні, а за нею інфляція з її класичними наслідками стануть неминучими. Тому стовідсоткового виграшу від надто дешевої нафти Україна не отримає. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Україна,ціна,нафта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.