«Укрпошту» готують до банкрутства і приватизації за схемою «Укртелекому» ?

15 листопада 2015, 11:19
Власник сторінки
Економіст
0
372
«Укрпошту» готують до банкрутства і приватизації за схемою «Укртелекому» ?

Останнім часом багато пишуть про кандидатів на посаду гендиректора «Укрпошти»

Останнім часом багато пишуть про кандидатів на посаду гендиректора «Укрпошти». Найчастіше згадують одіозну постать Артемія Єршова, котрий працює радником Міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Про нього повідомляють багато цікавого – і те що він є людиною Льовочкіна, і про численні шахрайства в тих банках, де він працював, і навіть про причетність до фінансування сепаратистів.

Втім, в контексті конкурсу на посаду гендиректора «Укрпошти», варто зосередити увагу на іншому епізоді з його біографії. Свого часу Артемій Єршов і Сергій Льовочкін прогриміли на всю країну, коли працювали в «одній зв’язці» на ниві управління державною власністю. Зокрема, їхні прізвища називали в прив’язці до сумнівних оборудок з майном і грошима «Укртелекому». Льовочкін працював головою наглядової ради «Укртелекому», а його друг і бізнес-партнер Артемій Єршов обіймав посаду заступника голови правління з управління корпоративними правами — тобто, опікувався передприватизаційною підготовкою зсередини «Укртелекому». У чому виразилася ця «підготовка»?

Спочатку, як тільки Льовочкін і Єршов потрапили в «Укртелеком», одразу ж щомісяця платежі в розмірі 5-7 млн. грн. з формулюванням «для виплати відсотків власникам облігацій ВАТ«Укртелеком» пішли через рахунки АБ «Кліринговий дім», де перед тим працювали і Льовочкін і Єршов. Десятки мільйонів гривень «Укртелеком» перераховував в недержавний пенсійний фонд «Емеріт-Україна». А управляла активами цього НПФ «Емеріт-Україна» компанія «Трійка Діалог Україна». А знаєте, хто тоді трудився на посту директора інвестиційної компанії «Трійка Діалог Україна»? Нинішній помічник міністра Артемій Єршов.

Декілька днів тому в резонансній статті «Серед радників Міністерства інфраструктури виявили корупціонерів, шахраїв, колишніх регіоналів та росіян» була оприлюднена інформація про те, що чимала кількість радників Міністерства інфраструктури прийшла з інвесткомпанії Dragon Capital, в якій колись працював міністр Андрій Пивоварський. Повідомлялося, що перед ними стоїть завдання оцінити активи галузі і надати пропозиції щодо їх приватизації.

Днями начальник аналітичного відділу компанії Dragon Capital Андрій Бесп’ятов на сторінках видання «Бізнес» висловив думку щодо необхідності забрати виплату пенсій в «Укрпошти» та поставити питання щодо її приватизації: «У нас есть чем заменить «Укрпочту» [у виплаті пенсій]? Если есть, то можно ставить вопрос о приватизации».

В той же час, в коридорах Уряду давно говорять про те що Мінсоцполітики разом із Ощадбанком виношують ідею забрати в «Укрпошти» виплату пенсій та соцвиплат – щоб пенсіонери отримувати їх лише у відділеннях Ощадбанку.

Виплата пенсій – є чималим бізнесом «Укрпошти». На цей вид діяльності припадає майже половина доходу компанії. Зрозуміло, якщо позбавити «Укрпошту» цього бізнесу, вона стане вкрай збитковою, на підприємстві почнуться масові звільнення – роботи позбавиться близько 40 тисяч працівників.

Що ж буде далі з «Укрпоштою», яка сьогодні знаходиться в процесі корпоратизації? Відповідь на це питання можна знайти в печальній історії «Укртелекому». Отже, читаємо повідомлення з червня 2008 року:
«Мінтранс пропонує терміново приватизувати збитковий ВАТ «Укртелеком»
Міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський вважає за необхідне провести приватизацію ВАТ «Укртелеком» в максимально короткі терміни: «Моя позиція полягає в тому, що потрібно в максимально короткі терміни із залученням світової компанії приватизувати «Укртелеком» і створити нормальні умови для того, щоб на ринку зв’язку було конкурентне середовище».
Схема є зрозумілою? Так само хочуть вчинити і з «Укрпоштою». Мабуть, саме для реалізації цієї схеми Мінінфраструктури потрібує укртелекомівського досвіду Артемія Єршова.

Отже, спочатку, щоб зробити «Укрпошту» збитковою, в неї заберуть пенсії, потім заявлять, що таке вкрай збиткове підприємство держава не потягне – тому «потрібно в максимально короткі терміни приватизувати «Укрпошту» і створити нормальні умови для того, щоб на поштовому ринку було конкурентне середовище».

Деталі банкрутства та подальшої приватизації «Укрпошти» вже озвучують радники Мінінфраструктури, а досвідчений фахівець з прихватизації державної власності Артемій Єршов вже готовий приступити до справи.

Здається, організаторам та виконавцям цієї давньої схеми не може завадити нічого, крім потужного соціального вибуху, який неминуче станеться в багатотисячному колективі «Укрпошти». Зважте на те, що на вулицю можуть вийти 80 тисяч поштовиків разом із своїми родинами.

Втім, поштовики вже зараз як можуть противляться задуманому дерибану підприємства . Один із заступників гендиректора вже подав до суду позов, яким він зупинив незаконне проведення конкурсу на посаду керівника під час проведення реструктуризації підприємства. На його думку, незаконне призначення генерального директора вплине на весь процес корпоратизації і спрямує його сумнозвісним шляхом «Укртелекому».

Валентин Иванченко

Читайте також:

Міністерство інфраструктури може остаточно добити "Укрпошту"


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Укрпочта,Укрпошта,Міністерство інфраструктури
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.