«Чистка» банків оздоровить фінансовий сектор, але за певних умов

01 жовтня 2015, 15:20
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
85

Уже до жовтня 10 крупних банків України мають надати НБУ план дій зі згортання понадлімітного кредитування пов’язаних осіб протягом трьох років.

За допущення двох порушень погоджений план буде скасовано, а банк виведений із ринку. У майбутньому це чекає на всі банки, що залишилися на ринку. Тому внаслідок хвилі боротьби з інсайдерським кредитуванням можна передбачити, що ще близько 34 банків піде з ринку до 2016 року. 

За останній час Нацбанк вивів із ринку 54 банки. Довіри в людей до банківської системи як такої немає, і вона не скоро виникне. Кредитування бізнесу в силу високих процентних ставок фактично не здійснюється – власне, як і населення. Фактично банки тепер перетворюються на операціоністів, і збільшується частка їх доходів за рахунок комісійних операцій. Тому наразі необхідність у більшій кількості фінустанов відсутня, і так триватиме найближчим часом. Ті ж банки, що: а) обслуговують корпоративний сектор, б) системні, в) ті, в структурі власності яких є іноземний капітал, залишаться. 

Решті банків доведеться піти з ринку внаслідок чергового етапу чистки банківської системи, що викликаний вимогою НБУ зменшити частину інсайдерського кредитування. 

Типовим прикладом і першим дзвіночком того, як це відбувається, є історія з банком "Фінанси і Кредит", який понад 70 % свого кредитного портфелю сформував саме за рахунок кредитування власників банку. Це й називається інсайдерським кредитуванням. Національний банк ставить вимогу до вітчизняних банків скоротити обсяг такого кредитування, конкретні ліміти при цьому не встановлюються. 

В умовах економічного спаду можливості це зробити власними коштами інвестори особливої необхідності не бачать, а продавати той актив, який закладений у банку при сьогоднішній ринковій ціні не вигідно, оскільки він не покриє кредит. Тому власники просто не виконають вимог НБУ і, як наслідок, банки будуть виведені з ринку. 

Якщо такі радикальні заходи супроводжуватимуться реальними діями, це справді сприятиме оздоровленню банківської системи. Адже фінустанови не зможуть використовувати залучені капітали – депозити людей, кредити НБУ для підтримки ліквідності – для кредитування пов’язаних із банками осіб. Безумовно, це забезпечить більшу надійність банківських установ та попередить умисні дії бенефіціарів із доведення власних фінустанов до стану неплатоспроможності.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.