Міністерство інфраструктури може остаточно добити "Укрпошту"

29 грудня 2014, 00:41
Власник сторінки
Економіст
1
367
Міністерство інфраструктури може остаточно добити  Укрпошту

Мінінфраструктури зі своїми організаційними та кадровими підходами може остаточно добити "Укрпошту", яка почала втрачати позиції на ринку поштових послуг саме через незрозумілі кадрові призначення.

Нещодавно українські засоби масової інформації розповсюдили новину про те що Мінінфраструктури планує провести корпоратизацію (акціонування) Укрпошти. Ось повний текст новини:

"Міністерство інфраструктури України буде і надалі проводити акціонування (корпоратизацію) Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”.
“На сьогоднішній день “Укрпошта” – підприємство, яке має багато структурних підрозділів з безліччю дублюючих функцій. Необхідно централізувати управління, грошові потоки, провести міжнародний аудит. Ми почнемо акціонування (корпоратизацію) "Укрпошти", щоб зробити підприємство інвестиційно привабливим – при тому, що 100% його будуть належати державі.”, – сказав міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.
Він зауважив, якщо на підприємстві не змінити систему управління та використання коштів, постане питання існування Укрпошти взагалі. «Укрпошта сьогодні працює у дуже конкурентному середовищі (наприклад, за останні роки виникли конкуренти у сфері доставки посилок) і постає питання, чи виживе компанія. Чи буде у нас Укрпошта через рік чи два, якщо нею управлятимуть так, як останні кілька років, коли здавалися усі позиції по всіх конкурентних фронтах, а кошти не те, щоб ефективно використовувалися, а просто цинічно розкрадалися?», - сказав Андрій Пивоварський.
За його словами, правоохоронці вже займаються питаннями розтрати коштів, закупівлі ліцензійних продуктів, обладнання, касових апаратів та іншої техніки, розміщення коштів на банківських рахунках тощо. Відповідаючи на питання про кадри, А.Пивоварський зазначив, що зміни в управлінській команді “Укрпошти” однозначно будуть.
“Незабаром буде оприлюднений новий керівник. Це буде дуже успішний бізнесмен, який жодним чином не конкурує з ”Укрпоштою“. Я провів багато інтерв’ю з різними людьми, які претендують на посаду глави” Укрпошти “, і його ідеї були найцікавіші і передові. Також я говорив з Джованні Сальветті – главою “Ротшильдів” у Східній Європі (керуючий директор Rothschild & Cie в країнах ЦСЄ – ІФ), які займалися реструктуризацією British Post і провели мегауспішне IPO на біржі. Я дуже сподіваюся, що вони погодяться стати радниками, щоб допомогти новому керівнику займатися реструктуризацією “Укрпошти” та її корпоратизацією”, – повідомив міністр.

Ця новина викликає багато запитань. Прийнятий ще в 1993 р. Закон "Про корпоратизацію підприємств" визначає, що корпоратизацією є перетворення державних підприємств у відкриті акціонерні товариства. За ці 20 років не було жодного успішного випадку, який би довів, що на акціонованому підприємстві із 100% держвласності перестають красти і вдосконалюють управлінські процеси. Навпаки, існують лише негативні зразки, наприклад, величезна Державна акціонерна компанія «Хліб України», яку збанкрутили і розікрали до останнього елеватора. Зрештою, є незрозумілою мета акціонування за умови, що 100% акцій залишаться у держави – це аж ніяк не перетворює підприємство в привабливе для інвесторів.

Всі ті бізнес-процеси, які згадував міністр – реструктуризація, реорганізація, зміна форми власності і виробничих технологій – мають бути складовими загальної програми реформування підприємства. Не можна без програми реформування братися за акціонування. Не має бути так, щоб на посаду гендиректора "Укрпошти" пропонували кандидата, якій уявляє, що показники фінансового стану підприємства можна покращити акціонуванням і не розуміє відмінностей між операторами поштового зв'язку і грального бізнесу.

З такими організаційними і кадровими підходами можна лише остаточно добити "Укрпошту", яка почала втрачати позиції на ринку поштових послуг саме через незрозумілі кадрові призначення. Куди поспішає міністр? Невже прагне наступити на ті ж самі граблі, повторюючи очевидні кадрові помилки своїх попередників? Обіцянки щодо нікому не потрібного акціонування можуть свідчити або про нерозуміння справжніх проблем підприємства, або робляться для умотивування майбутнього призначення чергового зальотного горе-керівника.

Надто ризиковано сьогодні, в період жорсткої фінансової і економічної кризи, втягувати підприємство в хаос непродуманої реорганізації та акціонування. "Укрпошту" й без того безперервно трясе через постійні кадрові пертурбації. Сьогодні для держпідприємства найважливішим є втриматися на плаву - йому потрібні фінансове оздоровлення, продуманий план технічного розвитку, впровадження інноваційних технологій, модернізація виробничих і логістичних процесів, зниження витрат, збільшення числа і якості надаваних послуг. Фахівці "Укрпошти" без усіляких Ротшильдів знають що робити і куди рухатися в плані удосконалення поштового зв’язку.

До того ж, варіанти реформування має пропонувати не Укрпошта, адже це не є функцією поштового оператора. Поштовики мають вирішувати кризу операційної діяльності, а не кризу стратегії. Укрпошта, особливо з тими псевдофахівцями що їй нав’язують, нареформує так, що навіть назви потім не залишиться. Розробляти програму і план реформування має спеціалізована організація, наприклад, "Ernst & Young" зі своїми технологіями та досвідченими фахівцями. Коштує така програма разом із її діагностикою дуже дорого. Недешево обійдеться також інвентаризація та аудит, які потрібно перед тим провести. Ось тут і знадобиться допомога Ротшильда – звичайно грошима.

Отже, сьогодні не варто робити поспішних заяв щодо акціонування Укрпошти. Процес реформування цього держпідприємства потребує виважених підходів і чималих фінансових витрат. Принаймні, у цивілізованому бізнесі все починається зі стратегії. Нажаль, Міністерство інфраструктури навіть не має системної картини функціонування підприємства в умовах кризи, а без неї неможливо визначитись із стратегію розвитку. І якщо в Мінінфраструктури врешті-решт сформують наближену до практики системну картину, там одразу утямлять, що вона не має нічого спільного з практикою західних країн і тому посилатися на Ротшильда, British Post та IPO є недоречним.

Ще більш недоречним і небезпечним є створення кадрових ризиків для підприємства з боку Міністерства. Безперечно, більшість негараздів на "Укрпошті" утворилися через людський фактор, простіше кажучи, через призначення корумпованих керівників, які ставили собі (чи ставили їм) за мету вимивання фінансів, а не розвиток підприємства. Сьогодні в нашій країні визначення "дуже успішний бізнесмен" є характерним для людей, що спроможні сісти на державні фінансові потоки. Тому в "Укрпошті" слова міністра щодо кандидатури гендиректора сприйняли як вирок.

Автор: Лев Донской
Читати повністю: http://h.ua/story/413129/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: реструктуризація,аудит,реорганізація,Укрпочта,Укрпошта,Ротшильд,міністр,бізнесмени,Міністерство інфраструктури,кадрові зміни,акціонерні товариства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.